BANNER

Ημερολόγιο έναρξης νέων Σεμιναρίων

Το σώμα που μιλάει

Πήγαινε κάτω

Το σώμα που μιλάει

Δημοσίευση από Mαρία Μαλλούρα Την / Το 24/3/2015, 22:45Χρόνια ερευνών και παρακολούθησης των πληθών προς αποκωδικοποίηση της ανθρώπινης ψυχολογίας μας έφεραν στο συμπέρασμα ότι παρά τα όσα φαίνεται να είναι κάποιος ή θέλει να πιστεύει ότι εμπνέει προς τα έξω, το σώμα του και τα μηνύματα που αυτό εκπέμπει είναι σχεδόν πάντα αλάνθαστα αν γνωρίζουμε πως να τα μεταφράσουμε.
 
Η γλώσσα του σώματος είναι ο τρόπος που το σώμα μας μιλάει για εμάς όταν οι λέξεις απουσιάζουν. Όχι μόνο το σώμα μας αλλά οι εκφράσεις του προσώπου ή των ματιών, η κίνηση των ποδιών όσο ανεπαίσθητη ή απαρατήρητη και αν περνάει, η τοποθέτηση των χεριών μας μπορούν να μας δώσουν την ευκαιρία να ψυχολογήσουμε τον συνομιλητή μας όταν δεν υπάρχει ομιλία.

Η αποκρυπτογράφηση της πρόθεσης του συνομιλητή μέσω της στάσης του σώματος δεν είναι μια απλή υπόθεση ούτε είναι και αλάνθαστη μέθοδος. Πολλοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τα μηνύματα που εκπέμπει το σώμα μας. Για παράδειγμα, οι κυρτωμένοι ώμοι μπορεί να υποδηλώνουν θλίψη ή στεναχώρια, μπορεί όμως το άτομο να υποφέρει και από τη μέση του! Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους πολιτικούς όσο και για τα διάφορα επαγγέλματα όπως αυτό του πωλητή ή του δασκάλου. Ο πρώτος κυρίως γιατί πρέπει να αποφασίσει ποια θα είναι η απάντηση που θα δώσει σε ένα πελάτη που δείχνει νευρικότητα ή δυσανασχέτηση, ο δεύτερος για να έχει καλύτερη επικοινωνία με τους μαθητές του.

Αυτοί που χρησιμοποιούν την γλώσσα του σώματος κατά κόρον είναι όσοι ασχολούνται με επαγγέλματα όπως η δημοσιογραφία και η πολιτική. Η στάση ενός δημοσιογράφου είναι συνήθως με υψωμένους ώμους, σταθερή και αποφασιστική φωνή το οποίο υποδηλώνει σιγουριά. Τα τελευταία χρόνια που η τηλεόραση έχει καταλάβει μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας, οι δημοσιογράφοι τοποθετούνται σε πιο μεγάλα γραφεία και χωρίς γωνίες, με το ένα χέρι ελαφρά τεντωμένο μπροστά και πλαγίως, θέλοντας να υποδειχτεί η άνεση του δημοσιογράφου, η χαλαρότητα και η οικειότητα με τον τηλεθεατή. Υπάρχουν φορές που ένας ψυχολόγος-επικοινωνιολόγος είναι απαραίτητος σαν βοηθός για το επάγγελμα του πολιτικού καθώς αυτός αποτελεί το εκλεγμένο άτομο από τον λαό για να τον εκπροσωπήσει και τα μηνύματα που θα στείλει με το σώμα του παίζουν σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση της γνώμης του κοινού του. Οι παλάμες των πολιτικών έχει παρατηρηθεί ότι είναι συνήθως στραμμένες προς τα κάτω, σημάδι εξουσίας.

Ακόμη και τα πόδια μπορούν να μας υποδηλώσουν τη ψυχολογία του συνομιλητή. Λόγω του γεγονότος ότι αποτελούν το μέσο διαφυγής του ανθρώπου σε περίπτωση ανάγκης θα πρέπει να μας ανησυχεί αν κινούνται νευρικά διότι σε αυτή τη περίπτωση υπάρχει νευρικότητα και άγχος. Αν πάλι είναι σταυρωμένα, όπως ισχύει και με τα σταυρωμένα χέρια στο στήθος, τότε το άτομο είναι σε άμυνα.

Τα μάτια και οι εκφράσεις του προσώπου αποτελούν το κυριότερο σημάδι του σώματος που εύκολα γίνεται αντιληπτό. Δεν είναι τυχαίο που όταν κάποιος ψεύδεται δεν κοιτάει σχεδόν ποτέ τον άλλον στα μάτια. Ήταν εξάλλου το μέσο με το οποίο οι γονείς και συγκεκριμένα η μητέρα ξεχώριζε το ψέμα απ' την αλήθεια στα λεγόμενα των παιδιών της.

Η γλώσσα του σώματος ανέκαθεν χρησιμοποιούνταν απ' τους ανθρώπους ακόμη και αν δεν γινόταν ηθελημένα. Είναι στη φύση του ανθρώπου να προσπαθεί να κρύψει πράγματα για τον εαυτό του για ασφάλεια και μόνο. Με λίγη προσεκτική παρατήρηση βέβαια είναι δυνατόν να αποκαλυφθούν πολλά για το χαρακτήρα του άλλου.

Mαρία Μαλλούρα
Μέλος ενός αστεριού
Μέλος ενός αστεριού

Γράφτηκα στο φόρουμ στις : 27/01/2015
Αριθμός μηνυμάτων : 19

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης