BANNER

Ημερολόγιο έναρξης νέων Σεμιναρίων

Από το Hobbit στο The Lord Of The Rings

Πήγαινε κάτω

Από το Hobbit στο The Lord Of The Rings

Δημοσίευση από Hara Hadouli Την / Το 28/3/2015, 02:12
Ο Tolkien, εξαίρετος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, δίδαξε για πολλά χρόνια την Αγγλοσαξονική και Μεσαιωνική Γλώσσα και ως άνθρωπος με βαθιά γνώση του αντικειμένου, χρησιμοποίησε τα χρόνια εμπειρίας και μελέτης του για να δημιουργήσει μία σειρά βιβλίων με καθηλωτική και ενδιαφέρουσα πλοκή, που έμελλε να γίνουν παγκόσμιες επιτυχίες. Ο Tolkien ξεκίνησε τη συγγραφή του πρώτου του βιβλίου του «The Hobbit» το 1936.
 
Πριν από αυτό και για αρκετά χρόνια ασχολήθηκε με τη δημιουργία μίας ψευδογλώσσας για το μυθικό κόσμος της Μέσης Γης, που αποτελεί και το μέρος όπου διαδραματίζεται η ιστορία στο βιβλίο «The Hobbit» και αργότερα, στο βιβλίο «The Lord Of The Rings», ή «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», όπως είναι ο τίτλος που του αποδόθηκε στα ελληνικά. Μετά τη δημοσίευση του βιβλίου «The Hobbit» το 1937, ο Tolkien, με την παρότρυνση του εκδότη του, καταπιάστηκε με τη συγγραφή και άλλου βιβλίου, που θα αποτελούσε συνέχεια της ιστορίας. Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε τη συγγραφή της τριλογίας «The Lord Of The Rings». Αν και το αναγνωστικό κοινό της εποχής, είχε συνδέσει αυτή τη τριλογία με τη παιδική λογοτεχνία, δεν υπάρχει ταύτιση, ενώ απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Το βιβλίο παρουσιάζει πολλά στοιχεία ρομαντισμού και φαντασίας αλλά στην ουσία πρόκειται για ένα καλά δομημένο έργο με εξαιρετική εφευρετικότητα και αναπάντεχη κλιμάκωση.
 
Και τα δύο έργα, τόσο το «The Hobbit» όσο και το «The Lord Of The Rings», παρουσιάζουν ομοιότητες. Αρχικά, οι πλοκές και στα δύο έργα μυθοπλασίας εξελίσσονται στο μακρινό παρελθόν και, όπως προανέφερα, στο μυθικό κόσμο της Μέσης Γης. Το βιβλίο «The Lord Of The Rings» περιγράφει το χρονικό της μάχης ανάμεσα στις δυνάμεις του καλού και του κακού για την κατοχή ενός ισχυρού και μαγικού δαχτυλιδιού, ο κάτοχος του οποίου θα έχει τη δύναμη να συγκεντρώνει όλη την υπάρχουσα εξουσία και να ελέγχει τον κόσμο.
 
Για πολλούς αναγνώστες, από τη δεκαετία του 1950 έως και τη δεκαετία του 1970, ο φανταστικός κόσμος του Tolkien, όπως αυτός παρουσιάζεται στα δύο βιβλία του, δημιούργησε ένα μύθο, τον οποίο και παρουσίασε με όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά του, δηλαδή, με απλοποιημένη πλοκή αλλά συνάμα με έντονη και πλούσια δράση και αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις που κρατούν το ενδιαφέρον ζωντανό.
 
Ο ίδιος ο συγγραφέας έλεγε, πολλές φορές μάλιστα, ότι πάντα έγραφε μυθιστορήματα για την Αγγλία. Αλλά τα συγκεκριμένα έργα του περιέγραφαν κάτι περισσότερο. Σαφώς και υπάρχουν παραλληλισμοί και ομοιότητες, αλλά αυτό που αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι τα έργα του εξετάζουν το πρόβλημα ή, μάλλον καλύτερα, την αιώνια μάχη του καλού και του κακού και τον διαρκή αγώνα για την επικράτηση της ειρήνης : μίας κατάστασης που την αποζητούν όχι μεμονωμένα οι χώρες αλλά συνολικά η ανθρωπότητα. Γι’ αυτό το λόγο, ο Tolkien προσπάθησε να γράψει ένα έργο ρεαλιστικό δημιουργώντας, μέσα σε αυτά τα πλαίσια, μέχρι και πολύ εύηχες γλώσσες, που μιλάνε ορισμένοι από τους ήρωες των έργων του.
 
Εν κατακλείδι, ο Tolkien άσκησε τόσο μεγάλη επιρροή και τάραξε σε τέτοιο βαθμό τη μέχρι τότε λογοτεχνική ματιά και προσέγγιση, που ο χώρος της λογοτεχνίας άλλαξε άρδην πορεία στα χρόνια που ακολούθησαν.

Hara Hadouli
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Γράφτηκα στο φόρουμ στις : 22/12/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 116

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης