BANNER

Ημερολόγιο έναρξης νέων Σεμιναρίων

Τα anime στη ζωή μας

Πήγαινε κάτω

Τα anime στη ζωή μας

Δημοσίευση από Mαρία Μαλλούρα Την / Το 29/3/2015, 19:31

Σίγουρα έχουμε ακούσει όλοι έστω μια φορά τη λέξη anime. Γνωστό και ως συντόμευση της λέξης animation δηλαδή κινούμενη εικόνα ή πολύ απλά καρτούν (αδόκιμος όρος) ιαπωνέζικης προέλευσης, τα τελευταία χρόνια έχει διαδοθεί και στην Ελλάδα αποσπώντας πολλούς θαυμαστές.

Η ιστορία των anime μας πάει πίσω στο 1960 όπου ένας πρωτοπόρος του είδους ονόματι Osamu Tezuka παρακινημένος από τη θρυλική ταινία της Disney Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι του 1937 υιοθέτησε κάποιες απ' τις τεχνικές παραγωγής κινούμενης εικόνας και δημιούργησε ένα καινούριο στυλ. Η βιομηχανία των anime άρχισε να επεκτείνεται και πλέον θεωρείται ένα απ' τα πιο σημαντικά παρακλάδια του τομέα της γραφιστικής.

Η τέχνη δημιουργίας anime χρειαζόταν χρόνια μελέτης και δουλειάς πάνω στο αντικείμενο όπως φυσικά είναι επόμενο αφού ανήκει στο κλάδο των γραφιστικών τεχνών. Κανόνες όπως οι σωστές αναλογίες των χαρακτήρων ανάλογα το είδος του anime ήταν το δύσκολο μέρος. Για παράδειγμα σε σειρές που είχαν ως στόχο-κοινό γυναίκες τονίζονταν περισσότερο τα μάτια των χαρακτήρων και τα ρούχα τους και το συναισθηματικό περιεχόμενο της πλοκής (όπως το Angel Beats), 

ενώ όταν η σειρά απευθυνόταν κυρίως σε άντρες τονίζονταν περισσότερο οι μύες του χαρακτήρα και ιδιαίτερα το αίσθημα καθήκοντος και η περηφάνια με ελάχιστη προσοχή στο σχεδιασμό του ρουχισμού (κλασσικό παράδειγμα το anime Berzerk).


Στην Ελλάδα τα anime πρωτοήρθαν, μεταξύ άλλων, με το ξεχασμένο πλέον Igano Kabamaru ή το Παιδί Νίντζα όπως το ξέραμε τότε και το διεθνούς κλάσης One Piece το οποίο είναι ακόμη ενεργό από το 1999. Μερικά από τα πρώτα anime που προβλήθηκαν στην Ελλάδα διακόπηκαν λόγω της βίας που περιείχαν. Λίγοι ήταν αυτοί που τα εκτίμησαν και μερικά χρόνια μετά με την εξέλιξη του διαδικτύου και των τεχνολογικών μέσων ψάχνοντας τα βρήκαν και τα αγάπησαν εκ νέου.

        

Το νόημα των anime τις περισσότερες φορές ξεφεύγει από μια κινούμενη εικόνα και στοχεύει στα μηνύματα που θέλει να περάσει ο mangaka (δηλαδή ο ιαπωνέζος animator) μέσα από τη δημιουργία μιας σειράς ή μιας ταινίας. Ορισμένοι δημιουργοί δένονται και ταυτίζονται τόσο με το anime που φτιάχνουν ώστε βάζουν και προσωπικά στοιχεία μέσα στη πλοκή. Όπως ο Masashi Kishimoto που δήλωσε ότι τα παιδικά χρόνια του Naruto, ενός απ' τους κεντρικούς χαρακτήρες της ομώνυμης σειράς, ήταν παρόμοια με τα δικά του όσο ήταν μικρός.

Το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται υπολογιστές για να αναπαράγουν μια ψεύτικη εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα τις περισσότερες φορές δίνει ψευδώς το μήνυμα ότι τα anime απευθύνονται καθαρά σε παιδικό κοινό. Αυτή η θέση επικρατεί κυρίως στην Ελλάδα παρόλο που οι νέοι έχουν αντίθετη γνώμη στο θέμα. Η πλοκή και τα μηνύματα που περνιούνται μέσα από σειρές δύσκολα γίνονται αντιληπτές από μικρά παιδιά και πολλές φορές παρεξηγούνται.

Τουλάχιστον κάποιοι νέοι με μεράκι και όρεξη εμπνευσμένοι απ' τους δημιουργούς των αγαπημένων τους σειρών ακολουθούν τον τομέα των γραφιστικών τεχνών και συγκεκριμένα του animation με όλα τα εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσουν. Ο κλάδος του animation είναι δύσκολος αλλά όπως είναι γνωστό όταν κάτι το αγαπάς στο τέλος σε ανταμείβει.

Mαρία Μαλλούρα
Μέλος ενός αστεριού
Μέλος ενός αστεριού

Γράφτηκα στο φόρουμ στις : 27/01/2015
Αριθμός μηνυμάτων : 19

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης