BANNER

Ημερολόγιο έναρξης νέων Σεμιναρίων

Έμιλι Μπροντέ και Ανεμοδαρμένα ύψη

Πήγαινε κάτω

Έμιλι Μπροντέ και Ανεμοδαρμένα ύψη

Δημοσίευση από Στέφανος Την / Το Δευ 30 Μαρ - 10:35

Η Έμιλι Μπροντέ η Αγγλίδα συγγραφέας που έγινε γνωστή για ένα από τα κλασσικότερα διηγήματά της το «Ανεμοδαρμένα ύψη» προερχόταν από μια οικογένεια που μόνο χαρά δεν της προσέφερε. Ο πατέρας της Έμιλι Μπροντέ ήταν ένας μελαγχολικός τύπος ενώ η μητέρα της πέθανε πολύ νέα, ύστερα από το έκτο παιδί της! Αλλά και αυτά τα παιδιά, πέντε κορίτσια και ένα αγόρι, πέθαναν όλα από φθίση, άλλα σε μικρή ηλικία και άλλα πριν περάσουν καν τα τριάντα τους χρόνια!
Όταν λοιπόν η Έμιλι Μπροντέ έχασε την μητέρα της, όλοι πατέρας και έξι παιδιά, ζούσαν για αρκετά χρόνια σε ένα θλιβερό και φτωχικό σπίτι, σε ένα μικρό χωριό. Μάλιστα αυτό το σπίτι δεν ήταν καν δικό τους, αφού ήταν το πρεσβυτέριο της εκκλησίας, αφού ο πατέρας της Μπροντέ ήταν Πάστορας. Η Έμιλι Μπροντέ κάθε φορά που άνοιγε το παράθυρό της έβλεπε τους σταυρούς του νεκροταφείου που βρίσκονταν ακριβώς απέναντι.
Μέσα σε ένα τέτοιο ακατάλληλο περιβάλλον μεγάλωσε μαζί με τα αδέλφια της. Κι όλα τους ζούσαν σαν ορφανά όχι μόνο από μητέρα αλλά κι από πατέρα, καθώς εκείνος απογοητευμένος από την μοίρα του, δεν ενδιαφερόταν διόλου. Το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας ήταν η Μαρία, που πέθανε λίγο μετά, όπως και το επόμενο παιδί η Ελισάβετ, που ακολούθησε την τραγική μοίρα ένα μόλις μήνα μετά!
Η Έμιλι Μπροντέ λοιπόν έμαθε να επιβιώνει σε ένα περιβάλλον θανάτου και καταστροφής. Αυτή την μοναξιά και την θλίψη της ζωής της πέρασε μέσα στο διήγημά της, το οποίο δημοσιεύθηκε βέβαια χρόνια αργότερα από τότε που γράφτηκε. Και όχι μόνο αυτή, αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας, για να ξεφύγουν από την δυστυχία, αφοσιώθηκαν νύχτα και μέρα διαβάζοντας φιλολογία! Έξω έβρεχε διαρκώς, χιόνιζε, είχε ομίχλη και εκείνοι όλοι μαζί μέσα σε ένα δωμάτιο, έγραφαν! Η αδελφή της η Σαρλότ Μπροντέ σε ηλικία μικρότερη των δεκαπέντε ετών, είχε γράψει ήδη είκοσι δύο τόμους χειρόγραφα!
Όλα τα κορίτσια της οικογένειας που κατάφεραν να ενηλικιωθούν, δηλαδή η Έμιλι Μπροντέ και οι δύο αδελφές της, έγιναν γκουβερνάντες στο Βέλγιο και μόνο αφού μάζεψαν χρήματα επέστρεψαν πίσω στην Αγγλία. Τότε ήταν που αποφάσισαν να στείλουν σε εκδότη ότι είχαν συγγράψει. Η Έμιλυ Μπροντέ τότε έστειλε το αριστούργημά της «Ανεμοδαρμένα ύψη». Το παράξενο ήταν πως η αδελφή της Σαρλότ είχε στείλει ένα ρομάντζο που έγινε επιτυχία, ενώ το αριστούργημα της Έμιλυ Μπροντέ πέρασε απαρατήρητο!
Μόνο όταν πέρασαν τα χρόνια και έγινε επανεξέτασε και επαναθεώρηση των φιλολογικών απόψεων στον κόσμο των αγγλικών γραμμάτων, είδαν ότι τα έργα της Σαρλότ ήταν κοινά ρομάντζα, που πλαισίωναν τα αγγλικά γράμματα σε μεγάλους αριθμούς την εποχή εκείνη. Ήταν τα ονομαζόμενα από τους Άγγλους κριτικούς ως «Αναγνώσματα της γεροντοκόρης» καθώς όλες οι ανύπαντρες γυναίκες έγραφαν συχνά για χαμένους έρωτες και μοναχικές υπάρξεις. Αντίθετα το έργο της Έμιλι Μπροντέ τότε αναγνωρίσθηκε ως μοναδικό έργο της παγκόσμιας φιλολογίας!
Θεωρήθηκε δε τόσο τολμηρό το γράψιμο της Έμιλι Μπροντέ και τόσο ανώτερο σε σύλληψη το έργο της, που κάποιοι κριτικοί της εποχής έγραψαν πως το έργο ήταν γραμμένο από τον αδελφό της Έμιλι τον Μπρόνγουελ Μπροντέ που είχε γίνει γνωστός ως ζωγράφος, αλλά που επίσης έγραφε αν και δεν εξέδωσε ποτέ κάτι. Κι αυτό οι κριτικοί το έγραψαν καθώς ήταν άσωτος, έζησε με παρέες από κατώτερα κοινωνικά στρώματα και ήταν σε θέση να έχει γνώση για τις συνήθειες ενός κόσμου που πεθαίνει βουλιαγμένος μέσα στα προβλήματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν δύσκολο για την αγγλική κοινωνία της εποχής να αποδεχθεί πως μια γυναίκα, νοικοκυρά και κόρη Πάστορα μπορούσε να γράψει ένα αριστούργημα αντάξιο των μεγάλων κλασσικών της λογοτεχνίας!
Όταν αργότερα βρέθηκαν και τα ίδια τα χειρόγραφα της Έμιλι Μπροντέ που έδειχναν σε όλο τον κόσμο, πως το έργο ήταν δικό της δημιούργημα, τότε οι ίδιοι οι κριτικοί που την αμφισβητουσαν, ήταν που έγραψαν, πως «η γνώση του κόσμου είναι η αποκάλυψη!»

Στέφανος
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Φύλο : Άντρας
Τόπος κατοικίας : Πειραιάς
Γράφτηκα στο φόρουμ στις : 18/12/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 99

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης