BANNER

Ημερολόγιο έναρξης νέων Σεμιναρίων

Οι επιπτώσεις του αλκοόλ

Πήγαινε κάτω

Οι επιπτώσεις του αλκοόλ

Δημοσίευση από Στέφανος Την / Το Κυρ 5 Απρ - 11:08

           
     Ποιος είναι αυτός που δεν τον έχει συνεπαίρνει η εικόνα ενός εξωτικού κοκτέιλ σε μια ονειρική παραλία ή σε μια πολυτελή πισίνα κάτω απ’ το καλοκαιρινό φεγγάρι. Σε πόσους άραγε δεν άρεσε το στυλ του James Bond που προτιμούσε το μαρτίνι του, ανακατεμένο όχι χτυπημένο. Ή πως είναι δυνατό να μην ευχηθεί κάποιος στους νεόνυμφους ανοίγοντας σαμπάνιες για το καλό;
 
      Το αλκοόλ είναι μέρος της κουλτούρας του ανθρώπου και της κοινωνικοποίησής του. Άλλωστε όλες οι εκδηλώσεις που γίνονται με αφορμή έναν εορτασμό ή επέτειο, συνοδεύονται από ένα ποτήρι κρασί ή άλλου είδους αλκοόλ.
Το να πίνουμε όμως πάρα πολύ σε μια συγκεκριμένη περίσταση ή μεγάλη ποσότητα αλκοόλ κατ’ εξακολούθηση, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας. Κατ’ αρχήν πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον εγκέφαλό μας και τον τρόπο που λειτουργεί.

 
    Έρευνες στην Αμερική έχουν δείξει κατ’ εξακολούθηση, πως η επήρεια μέθης, είναι σοβαρός παράγοντας, που οδηγεί στην αύξηση των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων. Ο μέσος άνθρωπος έχοντας καταναλώσει επαρκή ποσότητα αλκοόλ, δυσκολεύεται να σκεφτεί καθαρά, να έχει συντονισμένη σκέψη, ενώ η διάθεση και η συμπεριφορά του αλλάζει ριζικά.
Ένα ανθρώπινο όργανο που επηρεάζεται επίσης από το αλκοόλ είναι η καρδιά, προκαλώντας ασθένειες όπως αρρυθμία, υψηλή αρτηριακή πίεση, μυοκαρδιοπάθεια.
 
    Η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει ομοίως το ήπαρ, προκαλώντας κίρρωση του ήπατος, αλκοολική ηπατίτιδα.  Το  πάγκρεας ερεθίζεται με το αλκοόλ με αποτέλεσμα να εκκρίνει ουσίες τοξικές που οδηγούν στην παγκρεατίτιδα, διόγκωση δηλαδή των αιμοφόρων αγγείων από φλεγμονή, με αποτέλεσμα να μη συντελείται η σωστή πέψη.
 
    Γενικότερα το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου αποδυναμώνεται, γίνεται ευάλωτο σε διάφορες νόσους  και πολλές φορές καταρρέει. Δεν είναι τυχαίο ότι άνθρωποι που κατανάλωναν χρόνια αλκοόλ έγιναν επιρρεπείς σε ασθένειες όπως η φυματίωση και η πνευμονία, ενώ σε άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να αναρρώσουν. Εκτός από αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου σε διάφορα μέρη του ανθρώπινου σώματος όπως  το συκώτι, ο οισοφάγος, η στοματική κοιλότητα, το στήθος.    Από μελέτες που έγιναν στην Αμερική σε μεγάλο αριθμό μεσήλικων γυναικών, για χρονικό διάστημα περισσότερο από 7 έτη, διαπιστώθηκε ότι το αλκοόλ αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου. Επίσης η μελέτη αυτή αποδίδει το 11% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού στην κατανάλωση αλκοόλ.
 
    Βέβαια το αλκοόλ επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο, όπως και το κάπνισμα. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την γρήγορη ή όχι απορρόφηση του αλκοόλ είναι, το είδος του αλκοόλ που έχει καταναλωθεί, η ηλικία του ανθρώπου, η επιβαρυμένη ή όχι κατάσταση του οργανισμού και το αν έχει καταναλώσει φαγητό πρωτύτερα.
    Kαταναλώνοντας λιγότερο από μισό ποτήρι σε μία ώρα, μπορεί να γίνει ανίχνευση αλκοόλ στο αίμα 0,01g/100ml. Eνώ το νόμιμο όριο είναι 0,05 g/100 ml.
Oι γυναίκες επίσης, πρέπει να πίνουν πιο αργά το ποτό τους από τους άνδρες, δεδομένου ότι το σώμα τους έχει μικρότερη μυϊκή μάζα, άρα χρειάζεται και περισσότερο χρόνο για να απορροφηθεί το αλκοόλ. Γενικά δεν συνιστάται η κατανάλωση περισσότερων από 7 ποτά την εβδομάδα και μάλιστα αυτό εξαρτάται από την ηλικία και τη φυσιολογική κατάσταση του ατόμου.
    Υπάρχουν όμως και κατηγορίες ανθρώπων που πρέπει να ξεχάσουν εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ. Αυτές είναι οι έγκυες γυναίκες, οι πάσχοντες που παίρνουν φάρμακα που επηρεάζονται από το αλκοόλ και γενικότερα όλοι οι άνθρωποι που έχουν τέτοιο ιατρικό ιστορικό που το αλκοόλ θα το επιβαρύνει. Δεν πρέπει επίσης να ξεχάσουμε την κατηγορία των ανήλικων παιδιών. Επισημαίνουμε επίσης ότι τα παιδιά των αλκοολικών γονιών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν κι αυτά επιρρεπή στο αλκοόλ.
Στον αντίποδα όλων των παραπάνω που αναφέρθηκαν, πρέπει να πούμε ότι η λογική κατανάλωση αλκοόλ ωφελεί τον ανθρώπινο οργανισμό και τον προστατεύει π.χ. από την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου, τον θάνατο από έμφραγμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο ίσως και άλλα.
Τέλος, όσοι πίνουν, δεν είναι ανάγκη να διακόψουν εντελώς την κατανάλωση του αγαπημένου τους ποτού, αρκεί αυτή να γίνεται με μέτρο και λογική.
Όπως λέει και ο λαός μας «το κρασί να το πίνεις όχι να σε πίνει»

Στέφανος
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Φύλο : Άντρας
Τόπος κατοικίας : Πειραιάς
Γράφτηκα στο φόρουμ στις : 18/12/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 99

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης