BANNER

Ημερολόγιο έναρξης νέων Σεμιναρίων

Ποιος ήταν ο πραγματικός Ροβινσώνας Κρούσος;

Πήγαινε κάτω

Ποιος ήταν ο πραγματικός Ροβινσώνας Κρούσος;

Δημοσίευση από Στέφανος Την / Το Τρι 7 Απρ - 15:22

    


Ποιος είναι εκείνος που δεν έχει ακούσει για τον περίφημο Ροβινσώνα Κρούσο, τον διάσημο πλέον ερημίτη του συγγραφέως Δανιήλ ντε Φόε; Παρουσιάστηκε σαν μυθιστόρημα και μεταφράστηκε σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Έγινε τηλεοπτική και κινηματογραφική ταινία σε διαφορετικές εκδόσεις και σε διαφορετικές εποχές.

    Όμως ένας Γάλλος συγγραφέας ο Αντρέ Ραίζ μετά από μακροχρόνια έρευνα εξέδωσε τα πορίσματά της σύμφωνα με τα οποία ο Ροβινσώνας Κρούσος υπήρχε, ήταν πρόσωπο πραγματικό! Ο Ντε Φόε το μόνο που είχε να κάνει ήταν να αλλάξει το όνομα του ήρωά του και το όνομα του νησιού που είχε ναυαγήσει.

Ο πραγματικός Ροβινσώνας Κρούσος ήταν ένας ναύτης που το αληθινό του όνομα ήταν Αλέξανδρος Σέλκιρκ και το νησί που είχε ναυαγήσει ήταν το Ζουάν Φερνάντεζ! Ο αληθινός λοιπόν Κρούσος είχε καταφέρει να επιβιώσει πάνω σε αυτό το έρημο νησί για τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες!

    Το συμβάν αυτό είχε συμβεί το 1707 και ο Αλέξανδρος Σέλκιρκ ο Ροβινσώνας Κρούσος δηλαδή, είχε επιστρέψει στον πολιτισμό προς τα τέλη του 1711. Ζούσε στο Λονδίνο όταν τον συνάντησε σε μια ταβέρνα ο Δανιήλ Ντε Φόε και άκουσε όλη την περιπέτειά του. Είχε και εκείνος μαγευτεί από την ιστορία, όπως και πολλοί άλλοι θαμώνες της ταβέρνας που γνώριζαν τον «Ροβινσώνα Κρούσο» από κοντά. Τότε ο Ντε Φόε αποφάσισε να συγγράψει το έργο του ερημίτη αφήνοντας την ιστορία ακριβώς ίδια χωρίς ουσιαστικές προσθήκες ή αφαιρέσεις.

    Να αναφερθεί πως ο Ντε Φόε ήταν ο τρίτος κατά σειρά που έγραφε την ιστορία του ναυαγισμένου ναύτη στο νησί, χωρίς όμως να το γνωρίζει εκείνη την εποχή. Συγκεκριμένα αυτοί που βρήκαν τον Σέλκιρκ (τον πραγματικό Ροβινσώνα Κρούσο) οι δύο Άγγλοι ναυτικοί Ρότζερ και Κουκ, είχαν αφήσει τις θαλασσινές τους αναμνήσεις σε μορφή ημερολογίου που στην συνέχεια εκδόθηκαν και έγινε βιβλία. Το ένα από αυτά, συγκεκριμένα του Ρότζερ έφερε τίτλο «Περίπλους του κόσμου από το 1708 έως το 1711» και είχε ένα ολόκληρο κεφάλαιο αφιερωμένο στον ναυαγό με τίτλο «Πως ο ναύτης Αλέξαδρος Σέλκιρκ έζησε ολομόναχος σε ένα νησί, για τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες».  

    Όμως ο κόσμος από τον Ντε Φόε γνώρισε την ιστορία του Ροβινσώνα Κρούσο, καθώς τότε όπως και σήμερα, οι περισσότεροι προτιμούν να διαβάζουν κάποιο μυθιστόρημα, από ένα διήγημα ή μια βιογραφία, καθώς το πρώτο είδος θεωρείται πιο ανάλαφρο, πιο εύκολο στην ανάγνωση!

Ο Αλέξανδρος Σέλκιρκ, ο πραγματικός Ροβινσώνας Κρούσος, ήταν Σκωτσέζος παπουτσής που ήθελε να γίνει ναυτικός. Έγινε ναύτης σε αγγλικό πλοίο, αλλά ήταν απείθαρχος και η πειθαρχία που επικρατούσε τότε στα πλοία ήταν τόσο αυστηρή, μέχρι θανάτου! Ο Σέλκιρκ έπεφτε διαρκώς σε παραπτώματα που είχαν ως αποτέλεσμα την τιμωρία του δια μαστιγώματος. Όμως συνέχιζε να είναι απείθαρχος, τόσο, που ο Καπετάνιος του σκάφους τον τιμώρησε, βάζοντάς τον σε μια βάρκα με ελάχιστα εφόδια όπου τον άφησε στο νησί Ζουάν Φερνάντεζ μια ημέρα που το πλοίο περνούσε κοντά από αυτό.

    Οι προσθήκες που έκανε ο Ντε Φόε στην πραγματικότητα, ήταν ότι παρουσίασε την εγκατάλειψη του Ροβινσώνα Κρούσο στο νησί ως ναυάγιο του σκάφους του, καθώς δεν ήθελε οι αναγνώστες να έχουν για ήρωα μυθιστορήματος, κάποιον που ήταν απείθαρχος και ξεροκέφαλος! Επίσης ο Ντε Φόε προσέθεσε και την ύπαρξη ενός ιθαγενή στο έρημο νησί, καθώς θεώρησε ανιαρή την περιγραφή της ζωής ενός μόνο ανθρώπου, ενώ ο πραγματικός Ροβινσώνας έζησε τέσσερα χρόνια μόνος του. Τέλος παρουσίασε τον ήρωά του να ζει ως ερημίτης στο νησί για 28 χρόνια και όχι για 4 όπως στην πραγματικότητα, καθώς θεώρησε πως αν τα άφηνε τόσα πολλοί θα ήταν εκείνοι που θα εύχονταν «τυχερός άνθρωπος ο Ροβινσώνας, τέσσερα χρόνια διακοπές σε νησί!».
    Ο Ντε Φόε περισσότερο από πετυχημένος λογοτέχνης ήταν άξιος ψυχολόγος του πλήθους, γιαυτό και στο παρελθόν τον πλήρωναν να γράφει πολιτικούς λόγους! Γνώριζε καλά ότι ένας μέσος άνθρωπος δεν θα μπορούσε να επιβιώσει στο νησί περισσότερο από δύο εβδομάδες! Όμως γνώριζε επίσης πως ο πολύς κόσμος δεν το γνώριζε αυτό και θεωρούσε την επιβίωση εύκολη υπόθεση. Τελικώς αυτές οι τρεις και μόνο αλλαγές καθώς και το λογοτεχνικό είδος που επέλεξε (μυθιστόρημα αντί διηγήματος η βιογραφίας) ήταν τα στοιχεία εκείνα που τον οδήγησαν στον θρίαμβο.

Στέφανος
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Φύλο : Άντρας
Τόπος κατοικίας : Πειραιάς
Γράφτηκα στο φόρουμ στις : 18/12/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 99

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης