BANNER

Ημερολόγιο έναρξης νέων Σεμιναρίων

Maria Mitchell, μία σπουδαία αστρονόμος

Πήγαινε κάτω

Maria Mitchell, μία σπουδαία αστρονόμος

Δημοσίευση από Hara Hadouli Την / Το 16/4/2015, 16:33
Η Maria Mitchell γεννήθηκε το 1818 στη Μασαχουσέτη και φοίτησε στο σχολείο των Χριστιανών Φίλων. Οι Χριστιανοί Φίλοι ανήκουν σε μία αίρεση, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, της Εκκλησίας, η οποία ονομάζεται Θρησκευτική Κοινωνία των Φίλων ή στα αγγλικά Quakers. Η εκπαίδευση των μελών των Χριστιανών Φίλων βασίζεται στην ισότητα των δύο φύλλων, κάτι ιδιαίτερα ριζοσπαστικό για την εποχή την οποία πρωτοεμφανίστηκε αυτή η αίρεση. Έτσι, αν και η εκπαίδευση απαγορευόταν για τα κορίτσια πολλές οικογένειες που άνηκαν στους Χριστιανούς Φίλους μπορούσαν να στείλουν τις νεαρές κόρες τους στο σχολείο .
 
Μάλιστα, ο πατέρας της Maria Mitchell ήταν ο πρώτος διευθυντής του σχολείου των Quakers και όταν η Maria ήταν 11, ο πατέρας της έχτισε το δικό του σχολείο και η Maria φοίτησε σε αυτό. Αργότερα, η Maria Mitchell εργάστηκε ως βοηθός διδασκαλίας εκεί, δηλαδή, βοηθούσε τον δάσκαλο σε οτιδήποτε χρειαζόταν. Από νωρίς η Maria έδειξε ιδιαίτερα θερμό ενδιαφέρον για τα αστέρια και έτσι, ο πατέρας της ανέλαβε να της δείξει πως λειτουργεί το τηλεσκόπιο αλλά και να της διδάξει την αστρονομία, την επιστήμη, δηλαδή, που μελετά το σύμπαν πέρα από τη γη, τα αστέρια, τους πλανήτες, τους κομήτες και τους γαλαξίες.
 
Η Maria Mitchell ίδρυσε αργότερα το δικό της σχολείο και στη συνέχεια αποδέχθηκε πρόταση που της έγινε να εργαστεί ως βιβλιοθηκάριος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Maria Mitchell συνέχισε να μελετάει την αστρονομία. Το 1847, ανακάλυψε έναν κομήτη χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο της. Εκείνη την εποχή, ο βασιλιάς της Δανίας προσέφερε ένα χρυσό μετάλλιο ως βραβείο σε όποιον ανακάλυπτε έναν κομήτη με ένα τηλεσκόπιο. Η Maria Mitchell ήταν η νικήτρια ενός τέτοιου βραβείου για την ανακάλυψη του κομήτη κάτι που έκανε το όνομα της γνωστό στο ευρύ κοινό σε όλο τον κόσμο. Η Maria Mitchell έγινε η πρώτη γυναίκα αστρονόμος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Επιπροσθέτως, η Maria Mitchell ήταν η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε στην αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών, καθώς και στην Αμερικανική Ένωση Advancement of Science. Αργότερα στην καριέρα της, την απασχόλησε και μελέτησε τη περιστροφή του πλανήτη Αφροδίτη στη διάρκεια του χρόνου.
 
Η Maria Mitchell έγινε καθηγήτρια αστρονομίας στο Vassar College το 1865 και διευθύντρια του εκεί Παρατηρητηρίου. Η Maria σύντομα συνειδητοποίησε κάτι που την ενόχλησε αρκετά. Διαπίστωσε ότι αμειβόταν λιγότερο συγκριτικά με τους άντρες συναδέλφους της για την ίδια εργασία. Απαίτησε, λοιπόν, από το πανεπιστήμιο να αμείβεται το ίδιο και δικαιώθηκε. Η ίδια πίστευε στην ισότητα των δύο φίλων, λόγω και της ανατροφής και εκπαίδευσης της, και ήταν αντίθετη σε κάθε μορφή δουλείας. Γι΄ αυτό το λόγο, είχε αρνηθεί να φορέσει βαμβακερά ρούχα με το σκεπτικό ότι για την παρασκευή τους έχουν εργαστεί σε χωράφια βαμβακιού στο Νότο μόνο σκλάβοι.
 
Η Maria Mitchell αποτέλεσε εμβληματική μορφή στην πρωτοβουλία ίδρυσης της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση των Δικαιωμάτων των Γυναικών και διετέλεσε πρόεδρος της ένωσης για τρία χρόνια. Ήταν επίσης μία από τις πρώτες γυναίκες που εκλέχθηκαν στην αμερικανική Φιλοσοφική Εταιρεία. Η Maria Mitchell έφυγε από τη ζωή το 1889, στην ηλικία των 70 χρόνων. Στη μνήμη της ιδρύθηκε Αστεροσκοπείο που φέρει το όνομα της και βρίσκεται στην περιοχή Nantucket, στη Μασαχουσέτη. Για τη συνολική της προσφορά στο χώρο της αστρονομίας και, γενικότερα, της επιστήμης, της απονεμήθηκαν πολλές τιμητικές διακρίσεις κυρίως μετά το θάνατό της. Η Maria Mitchell ήταν μία γυναίκα που θεωρούσε την συνεχή επιμόρφωση τρόπο ζωής και ήταν πραγματικά μία μεγάλη και σπουδαία αστρονόμος.

Hara Hadouli
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Γράφτηκα στο φόρουμ στις : 22/12/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 116

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης