BANNER

Ημερολόγιο έναρξης νέων Σεμιναρίων

Περί συγγραφής και συγγραφέων συνήθειες

Πήγαινε κάτω

Περί συγγραφής και συγγραφέων συνήθειες

Δημοσίευση από Στέφανος Την / Το Κυρ 19 Απρ - 21:37


     Όλοι οι μεγάλοι συγγραφείς είχαν κάποιες συνήθειες τις οποίες έπρατταν καθημερινώς προκειμένου να αρχίσουν την πνευματική τους παραγωγή.

   Ο Βολταίρος για παράδειγμα πριν από κάθε συγγραφή έβγαζε τα ρούχα του και έριχνε πάνω του μια ρόμπα. Αφού στην συνέχεια κάλυπτε το κεφάλι του με ένα πανί, τότε μόνο άρχιζε να υπαγορεύει στον γραμματέα του. 

   Ο Ζαν Ζακ Ρουσώ πριν από οποιαδήποτε συγγραφή ήθελε απαραιτήτως μια βόλτα στην εξοχή όπου συνομιλούσε με χωρικούς. Έτσι το μεν καλοκαίρι τα πράγματα ήταν εύκολα καθώς μπορούσε να πάει στο πλησιέστερο δάσος στο Παρίσι, τον χειμώνα όμως η συγγραφή ήταν ένα πραγματικό μαρτύριο καθώς δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει με αποτέλεσμα να είναι ένα πραγματικό αγρίμι κλεισμένο μέσα στους τέσσερις τοίχους του δωματίου του.

   Για την συγγραφή των έργων του ο Μπαλζάκ έπεφτε να κοιμηθεί από τις έξι το απόγευμα. Κατά τα μεσάνυχτα περίπου σηκωνόταν και υπό το φως ενός λαχνού, έγραφε αδιάκοπα μέχρι τις δέκα το πρωί. Στο μεταξύ σε όλη την διάρκεια της συγγραφής του, έπινε αδιάκοπους καφέδες  που μπορούσαν μέχρι το ξημέρωμα να είχαν φτάσει και τους δέκα!

   Ο μεγάλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ κάθε τόσο διέκοπτε την συγγραφή του και σκεπτόμενος τη συνέχεια των υποθέσεων του βιβλίου του, μουτζούρωνε αφηρημένα τα πάντα γύρω του, όχι μόνο βιβλία και χαρτιά του γραφείου του, αλλά και το ίδιο το γραφείο ακόμη και τους τοίχους γεγονός που τον έφερνε διαρκώς σε προβλήματα με την σύζυγό του.

   Η συγγραφέας Γεωργία Σάνδη έγραφε κι αυτή αδιάκοπα όλη τη νύχτα, καπνίζοντας αδιάκοπα και αν τύγχανε να τελειώσει το γράψιμο κατά τα ξημερώματα, αμέσως ξεκινούσε την επόμενη συγγραφή της χωρίς διακοπή.

  Αντίθετα ο συγγραφέας Γουσταύος Φλομπέρ ήταν τόσο τελειομανής που δεν παρέδιδε το συγγραφικό του έργο αν πρώτα δεν το διάβαζε στην κυριολεξία χίλιες φορές! Τα έργα του είχαν τόσες πολλές διορθώσεις που στο τέλος καταντούσαν αδιάβαστα. Ο Σατωβριάνδος είχε την συνήθεια να απαγγέλλει φωνάζοντας λες και βρισκόταν σε κάποιο δημόσιο χώρο. Οι γείτονες γνώριζαν μάλιστα και το επόμενο θέμα του καθώς άκουγαν δυνατά τις απαγγελίες του.

   Ο Θεόφιλος Γκοτιέ έγραφε κυρίως τα έργα του μέσα σε τυπογραφεία καθώς τον ενέπνεε η οσμή της μελάνης και του χαρτιού. Ο Ζαν Μωρεάς τα περισσότερα ποιήματά του τα έγραφε στα τραπέζια των καφενείων που συνήθως καθόταν στο Καρτιέ Λατέν. Ο συγγραφέας Βερλαίν έκανε κι αυτός το ίδιο γράφοντας τόσο τα ποιήματά του όσο και τα διηγήματά του εντός καφενείων. 
O Γκυ Ντε Μωπασάν προτιμούσε πάντα την ώρα της συγγραφής να την συνοδεύει με ένα ποτήρι καλό κρασί. Ο συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ έγραφε πάντα νωρίς τα ξημερώματα ενώ ο συγγραφέας Χένρι Μίλερ το 1932 έγραψε ένα πρόγραμμα εργασίας που περιλάμβανε εντολές προς τον εαυτό του ώστε να είναι αποδοτικότερος. Μερικές από τις εντολές αυτές έλεγαν "ξέχασε τα βιβλία που θες να γράψεις και συγκεντρώσου σε αυτό που γράφεις τώρα", "εργασία ανάλογα με το πρόγραμμα και όχι ανάλογα με την διάθεση"!

Όμως ακόμη και σήμερα οι συγγραφείς διακατέχονται από συνήθειες που είτε πρέπει να εφαρμόσουν για να γράψουν είτε πρέπει να αποφύγουν, όπως για πολλούς πρώτη δουλειά το πρωί είναι να απενεργοποιήσουν το κινητό τους τηλέφωνο ή να κόψουν την πρόσβαση στο ίντερνετ για να συγκεντρωθούν στον σκοπό τους.     

Στέφανος
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Φύλο : Άντρας
Τόπος κατοικίας : Πειραιάς
Γράφτηκα στο φόρουμ στις : 18/12/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 99

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης