BANNER

Ημερολόγιο έναρξης νέων Σεμιναρίων

Ο Ούγκο (Νικόλαος) Φώσκολος

Πήγαινε κάτω

Ο Ούγκο (Νικόλαος) Φώσκολος

Δημοσίευση από Στέφανος Την / Το 26/4/2015, 10:55


        Ο Νικόλαος Φώσκολος γεννήθηκε σε ένα ταπεινό σπίτι στην παραλία της Ζακύνθου στις 6 Ιανουαρίου του 1778 από μητέρα Ελληνίδα την Διαμαντίνα Σπαθή και Ιταλό πατέρα. Εκτός αυτού όμως και ίδια η Ζάκυνθος ανήκε στην Βενετία.      Η περιπετειώδης ζωή του Ούγκο Φώσκολου, όμως ξεκινά το 1797 όταν τελειώνει τις σπουδές του στην Βενετία και αρχίζει να εργάζεται ως δημοσιογράφος και ως γραμματέας του νομοθετικού σώματος κρατώντας τα πρακτικά του. Την εποχή εκείνη ήταν που ο Φώσκολος ξεκίνησε να γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο "Όρτις".     Όμως μόλις ένα έτος μετά η εφημερίδα που εργαζόταν ο Φώσκολος κλείνει και αυτός πηγαίνει στην Μπολόνια όπου θα καταταγεί με τον βαθμό του Υπολοχαγού στον πόλεμο εναντίον των Αυστριακών. Αφού συμμετέχη στην μάχη του Μαρέγκα επιστρέφει Λοχαγός στο Μιλάνο. Μόλις είχε ιδρυθεί η ανεξάρτητη από τους Αυστριακούς “εντεύθεν των Άλπεων Δημοκρατία” με πρωτεύουσα το Μίλανο.      Εκεί ο Φώσκολος υπηρετεί ως διαχειριστής του στρατού όπου συντάσσει και τον πρώτο κανονισμό “Οργανισμό Διαχείρισης” της Ιταλίας για τον οποίο αμοίβεται με μόλις 150 φράγκα! Αλλά και τα φιλολογικά του έργα, που γράφει εκείνη την εποχή, δεν του αποφέρουν χρήματα καθώς εκείνοι που τα αγοράζουν, τα βρίσκουν ακριβά. Ο Φώσκολος όμως στην ιδιωτική του ζωή, έχει μπλέξει με μεγάλα σαλόνια και αριστοκρατία που για να ακολουθήσει οικονομικώς δημιουργεί εξάρτηση από κέρδη που προέρχονται από χαρτοπαιξία! Όταν κερδίζει αγοράζει ρούχα και άλογα, όταν όμως χάνει εξαφανίζεται για μέρες από το προσκήνιο. 
     Η ζωή αυτή του Μιλάνου, δεν διαρκεί πολύ καθώς ο Ούγκο Φώσκολο φεύγει για να καταταγεί στην Ιταλική Λεγεώνα της Βουλώνης. Εκεί συναντά μια γυναίκα αγγλίδα στην καταγωγή την οποία και ερωτεύεται. Αποκτά μαζί της και μια κόρη την Φλοριάνα. Το 1806 επιστρέφει στο Μιλάνο, όπου γράφει τα δύο ωραιότερα ποιήματά τους τα “Χάριτες” και τους “Τάφους” που θα τον οδηγήσουν στην λογοτεχνική του αναγνώριση. Στην πορεία ερωτεύεται την πανέμορφη Τερέζα, με τόση σφοδρότητα, που όταν εκείνη δεν ανταποκρίνεται στον έρωτά του ο Φώσκολο αποπειράται να αυτοκτονήσει. 

    Το 1811 φεύγει από το Μιλάνο καθώς το έργο του “Αίας” κρίνεται ως ενάντιο του Ναπολέοντος, παρότι λίγο μόλις καιρό πριν είχε γράψει μια ωδή υπέρ του με τίτλο “Ωδή προς τον Ναπολέοντα”. Το 1814 οι Αυστριακοί καταφέρνουν να ξαναπάρουν το Μιλάνο στην εξουσία τους και ο Φώσκολο προκειμένου να μην συλληφθεί, δραπετεύει στην Ελβετία φτωχός και άγνωστος όπου περιπλανάται σε διάφορες πόλεις. Εκεί καταφέρνει να εκδόσει αγγλικό διαβατήριο καθώς τα Ιόνια Νησιά όπου γεννήθηκε αποτελούν πλέον αγγλικό έδαφος!     Το 1816 λοιπόν βρίσκεται στην Αγγλία όπου ο Φώσκολο ζει από κάποιες παράξενες πωλήσεις των βιβλίων του που γίνονται στην Ιταλία, αλλά που τα χρήματα αποστέλλονται στην συνέχεια στον ίδιο! Πρόκειται για έναν παλιό έρωτά του την Μοτσένι που καθώς είναι πλούσια, αγοράζει όλα του τα βιβλία και του στέλνει τα χρήματα, ενώ στην συνέχεια τα ξαναπουλά και του στέλνει εκ νέου τα κέρδη! Ξεκίνησε στην Αγγλία πάλι την πολυέξοδη ζωή και γιαυτό τον συναντάμε να δίνει διαλέξεις επί πληρωμή και να παραδίδει φιλολογικά μαθήματα. Σταδιακά βουτά στα χρέη και στην απόλυτη φτώχεια. 

Ο Ούγκο Φώσκολο πεθαίνει στην Αγγλία σε πλήρη ανέχεια στις 10 Σεπτεμβρίου του 1827. Τα ποίηματα που άφησε πίσω του εξαιρούσαν την θλίψη της ζωής. Ο Ούγκο Φώσκολο, αυτός ο στρατιώτης του Ναπολέοντος που πολέμησε για την Ιταλική ελευθερία και που όταν έχασε την μάχη από τους Αυστριακούς, έδειξε με την στάση ζωής του, πως η μαύρη ξενιτειά είναι χίλιες φορές καλύτερη από την δουλεία. Γιαυτό και έφυγε στην Αγγλία. Χρόνια αργότερα το 1871 το λείψανό του θα εκταφεί από την Αγγλία και θα μεταφερθεί στην Ιταλία όπου θα θαφτεί στην Σάντα Κρότσε της Φλωρεντίας. Και η Ζάκυνθος τότε διεκδίκησε τον νεκρό της όχι όμως με επιτυχία. “Συ δεν θα χεις άλλο παρά το τραγούδι μου, πατρίδα γη” είχε γράψει για την Ζάκυνθο, προφητεύοντας τι θα συμβεί μετά τον θάνατό του. Σε μια επιστολή του είχε γράψει “Είμαι περήφανος που γεννήθηκα στην Ελλάδα” είχε απαντήσει σε κάποιον φίλο του όταν εκείνος του είχε γράψει πως είχε γεννηθεί στην Δαλματία. 

Στέφανος
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Φύλο : Άντρας
Τόπος κατοικίας : Πειραιάς
Γράφτηκα στο φόρουμ στις : 18/12/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 99

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης