BANNER

Ημερολόγιο έναρξης νέων Σεμιναρίων

Η ιστορική εφημερίδα «Τάιμς» (THE TIMES)

Πήγαινε κάτω

Η ιστορική εφημερίδα «Τάιμς» (THE TIMES)

Δημοσίευση από Στέφανος Την / Το 1/5/2015, 15:07


    Οι Άγγλοι έχουν να λένε μια ιστορία όταν αναφέρονται στην εφημερίδα «Τάιμς» (The Times) που ουδείς γνωρίζει εάν είναι αληθινή ή όχι, πάντως είναι ευρέως αποδεκτή. Κάποτε ένας Άγγλος υπουργός ετοίμαζε μια περίληψη της ομιλίας του για να την στείλει σε μια εφημερίδα. Τότε ένας φίλος του που την διάβασε του είπε «Δεν τα είπες έτσι, οι Τάιμς τα έγραψαν διαφορετικά!». Τότε ο υπουργός γύρισε και απάντησε, «Μάλλον κάνω λάθος, το σωστό είναι ότι έγραψαν οι Τάιμς!».
    Από την ιστορία αυτή και μόνο φαίνεται η αξία της εγκυρότητας της δημοσιογραφικής πληροφορίας που έχουν κατακτήσει οι «Τάιμς»  από το έτος 1785 που η εφημερίδα ξεκίνησε την λειτουργία της.  Ιδρυτής της εφημερίδας υπήρξε το Τζων Ουώλτερ που αρχικά δεν έφερε τον τίτλο «Τάιμς» αλλά αποκαλείτο «Ημερήσιος Παγκόσμιος Αγγελιοφόρος». Όμως κράτησε το όνομα αυτό μόνο για τα τρία πρώτα χρόνια και το 1788 έλαβε το όνομα εκείνο με το οποίο κατέκτησε ολόκληρο τον κόσμο.
    Ο  ιδρυτής της Ουώλτερ δεν υπήρξε ούτε συγγραφέας, ούτε δημοσιογράφος, ούτε είχε κάποια σχέση με τον λογοτεχνικό κόσμο ή τον κόσμο των τυπογραφείων. Όμως κράτησε ως αρχή τρεις κανόνες που διατήρησε μέχρι τέλους. Να γράφει τα νέα όλου του κόσμου και όχι μόνο της Μεγάλης Βρετανίας, να μην προσβάλλει τα γούστα του κοινού και να μην εξαρτάται από τους πολιτικούς.
Τους ίδιους αυτούς κανόνες κράτησε στην συνέχεια και ο γιος του Τζων Ουώλτερ Β΄, που ανέλαβε την διεύθυνση της εφημερίδας το 1803. Ο γιος του ιδρυτή πέτυχε ωστόσο ένα άλλο θαύμα. Παρέλαβε την εφημερίδα από τον πατέρα του με μερικές χιλιάδες φύλλα και όταν πέθανε το 1847 η κυκλοφορία της έφτασε να αριθμεί τις 50.000 φύλλα!
 
    Όταν η αντίπαλος εφημερίδα των Τάιμς, ο «Πρωινός Ταχυδρόμος» την ίδια εποχή πωλούσε μόλις 8.000 φύλλα, καταλαβαίνουμε την δύναμη που η εφημερίδα Τάϊμς ασκούσε όχι μόνο σε κάθε κυβέρνηση της Αγγλίας αλλά ακόμη και στις ξένες κυβερνήσεις. Ο τίτλος της εφημερίδας έφτασε να αποτελεί το ένα από τα δύο συνήθως συνθετικά ενός τίτλου ακολουθούμενο από μια πόλη του κόσμου π.χ. New York Times ή Irish Times.


    Ακόμη και οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Τάιμς μπορούσαν να επηρεάσουν πολιτικές και καταστάσεις, πολέμους και γεγονότα. Αυτή η δύναμη ήταν που οδήγησε την εφημερίδα αυτή να αποκαλείται «Τετάρτη Εξουσία» και κράτησε πενήντα ολόκληρα χρόνια.
    Όμως νέες εφημερίδες πιο φρέσκες και με μεγαλύτερη δυναμική ήρθαν να ταράξουν τα νερά της παντοκρατορίας της Τάιμς. Η εμφάνιση του «Ημερήσιου Τηλέγραφου» ήταν καταλυτική όταν μάλιστα έφτασε στο σημείο να οργανώσει και αποστολή στην Αφρική για την εύρεση του εξερευνητή Λίβινγκστον, του οποίου τα ίχνη είχαν χαθεί στα βάθη της Αφρικής.  Αυτή η αποστολή έχοντας ηγήτορα τον Στάνλεϋ έφτασε να ανακαλύψει τις πηγές του Νείλου, προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον.


    Στην συνέχεια η εφημερίδα έπαψε να ανήκει στην οικογένεια Ουώλτερ  και αφού πέρασε μια εποχή που ιδιοκτήτες της ήταν εκατό μέτοχοι, βρέθηκε εν τέλει να ανήκει στον Λόρδο Νόρθκλιφ. Το 1922 οι «Τάιμς» ξαναπέρασαν στην ιδιοκτησία Ουώλτερ και τελικώς στα χέρια του Άστορ.
    Οι «Τάιμς» ουδέποτε έπιασαν ποτέ την πρωτιά στον αγγλικό τύπο και την δεκαετία του  ’30 έπιαναν τα 190 χιλιάδες φύλλα όταν στην Αγγλία πωλούνταν δύο εκατομμύρια φύλλα ημερησίως. Ουδέποτε έχασαν όμως την ποιότητα στην προσφερόμενη είδηση καθώς διαθέτουν πλήρως οργανωμένο τμήμα πληροφόρησης και την μοναδική ίσως επιμέλεια σύνταξης. Έφτασαν δε να επιμελούνται τόσο πολύ τις εκδόσεις της που δημιούργησαν και μια ολόκληρη οικογένεια γραμματοσειρών που σήμερα στον κόσμο των Η/Υ, φέρουν το όνομα της εφημερίδας Times!
    Σήμερα η εφημερίδα ανήκει στον Αμερικανό μεγιστάνα του τύπου Ρούμπερτ Μέρντοχ.

Στέφανος
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Φύλο : Άντρας
Τόπος κατοικίας : Πειραιάς
Γράφτηκα στο φόρουμ στις : 18/12/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 99

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης