BANNER

Ημερολόγιο έναρξης νέων Σεμιναρίων

Το μυστήριο γύρω από την Αμέλια Έρχαρτ

Πήγαινε κάτω

Το μυστήριο γύρω από την Αμέλια Έρχαρτ

Δημοσίευση από Hara Hadouli Την / Το 14/5/2015, 12:20
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πηγές από όπου ο σύγχρονος κόσμος αντλεί και πλάθει διάφορες ιστορίες μυστηρίου υπήρξαν ανέκαθεν οι εξαφανίσεις αεροπλάνων κατά τη διάρκεια των πτήσεων τους. Μία από τις πιο διάσημες εξαφανίσεις αποτελεί και αυτή που συνέβη το 1937 με πρωταγωνίστρια μία πρωτοπόρο γυναίκα της αεροπορίας, την Αμέλια Έρχαρτ. Στο δεύτερο και τελευταίο στάδιο μιας απόπειρας για την πραγματοποίηση του γύρου του κόσμου με αεροπλάνο, η Αμέλια Έρχαρτ εξέπεμψε το σήμα της εναέριας θέση της, καθώς τόσο η ίδια όσο και το ραντάρ του σκάφους έψαχναν απεγνωσμένα για τον προορισμό τους, ένα μικρό νησί στον Ειρηνικό. Όμως, δυστυχώς και μυστηριωδώς ταυτόχρονα, το αεροπλάνο δεν έφτασε ποτέ στο νησί Χάουλαντ. Και κάπου εδώ ξεκινά το μυστήριο και τίθενται τα διάφορα ερωτήματα : Μήπως το αεροπλάνο κατέπεσε όταν πλέον δεν είχε καύσιμα; Ή μήπως ήταν μεγάλη η απόσταση που έπρεπε να καλύψει από τη Νέα Γουινέα, αφού επρόκειτο για μία πτήση είκοσι ωρών για την κάλυψη περίπου τεσσάρων χιλιάδων χιλιομέτρων; Μήπως, από την άλλη, η Αμέλια Έρχαρτ είχε αρκετά καύσιμα ώστε να προσεγγίσει και να προσγειωθεί σε άλλο νησί;
 
Μία ευφάνταστη θεωρία υποστήριζε ότι η  Αμέλια Έρχαρτ είχε συλληφθεί και ήταν αιχμάλωτη των Ιαπώνων στα νησιά Μάρσαλ και ότι αργότερα εκτελέστηκε με τη κατηγορία της κατασκοπίας. Μία δεύτερη θεωρία, υποστήριζε ότι ζούσε κάπου στο New Jersey με νέα ταυτότητα και συνεπώς διαφορετικό όνομα. Εβδομήντα χρόνια μετά την εξαφάνιση της Αμέλια Έρχαρτ, η αναζήτηση για την εύρεση της δεν έχει σταματήσει μιας που η Αμέλια Έρχαρτ ήταν η πιο γνωστή αμερικανίδα γυναίκα πιλότος στον κόσμο και πολλοί άνθρωποι παρακολουθούσαν την πτήση της με μεγάλο ενδιαφέρον όταν, ξαφνικά, εξαφανίστηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου εν ριπή οφθαλμού.
 
Από τότε, τα αεροσκάφη εξελίχθηκαν ραγδαία, ειδικά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και οι δεκαετίες του 1920 και του 1930 σημαδεύτηκαν από έναν αεροναυτικό παροξυσμό. Η κατάκτηση του αιθέρα είχε γίνει μια παγκόσμια εμμονή και ενώ η Αμέλια Έρχαρτ έκανε διαρκώς πρωτοσέλιδα με τις ατομικές της πτήσεις, άλλοι πιλότοι, επιδίδονταν σε πτήσεις σε μεγάλο υψόμετρο όπως ο πρωτοπόρος Wiley Post και ο βιομήχανος Howard Hughes δημιουργώντας λίγη δόξα και για τους εαυτούς τους. Αλλά μόνο η Αμέλια Έρχαρτ, το ξεχωριστό αγοροκόριτσο από το Κάνσας, η οποία εξαφανίστηκε τρεις εβδομάδες πριν από τα τεσσαρακοστά γενέθλιά της, εξακολουθεί να εξάπτει τη φαντασία του κοινού. Η εξαφάνιση της έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης σε τουλάχιστον πενήντα βιβλία, αμέτρητα άλλα περιοδικά, άρθρα σε εφημερίδες και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ.
 
Η Αμέλια Έρχαρτ θεωρείται από τους δημοσιογράφους ως το τελευταίο μεγάλο αμερικανικό μυστήριο. Πάντως, υπάρχουν επί του παρόντος δύο βασικές θεωρίες για την τύχη της Αμέλια Έρχαρτ. Υπήρξαν αναφορές για κλήσεις κινδύνου από τα νησιά Φοίνιξ οι οποίες έγιναν από τη συχνότητα της Αμέλια Έρχαρτ μέρες μετά την εξαφάνισή της. Μερικοί υποστηρίζουν ότι το αεροπλάνο θα μπορούσε να εκπέμψει σήμα μόνο εφόσον βρισκόταν προσγειωμένο σε ξηρά και όχι σε νερό. Το Λιμενικό Σώμα και αργότερα το Πολεμικό Ναυτικό, πιστεύοντας ότι οι κλήσεις κινδύνου ήταν αληθινές, αναζωπύρωσαν τις προσπάθειες τους. Κανένας δεν ήταν σε θέση να εντοπίσει τις κλήσεις εκείνη τη χρονική περίοδο, οπότε αν η Έρχαρτ ήταν στα νησιά Φοίνιξ ή αν υπήρχε κάποιος φαρσέρ εκεί, παραμένει ένα άλυτο μυστήριο.
 
Ένας ερευνητής, ο Elgen Long, ισχυρίζεται ότι το αεροπλάνο της Αμέλια Έρχαρτ έμεινε από καύσιμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και επομένως σε μικρή απόσταση από το νησί. Έχει παρουσιάσει, μάλιστα, πολύ αναλυτικά κατά καιρούς τις έρευνες και τις απόψεις τους, τις οποίες συνοδεύει με αναλύσεις και γραφήματα. Σύμφωνα με τον  Elgen Long, λοιπόν, στο εκτιμώμενο κατ’ εκείνον βάθος στο οποίο κατέπεσε η άτρακτος της Αμέλια Έρχαρτ, θα μπορούσε κανείς να την εντοπίσει και να την ανασύρει σε άριστη κατάσταση αφού δεν θα μπορούσε να είχε καλυφθεί από λάσπη. Όσοι συμφωνούν με αυτή την εξήγηση ισχυρίζονται ότι ο υπολογισμός των καυσίμων, οι ενδείξεις του ραντάρ και τα άλλα στοιχεία στο σύνολο τους δείχνουν ότι το αεροπλάνο βυθίστηκε στη θάλασσα κάπου στα ανοιχτά της νήσου Χάουλαντ. Όποια, όμως, και αν είναι η εξήγηση, η προοπτική της εξεύρεσης των ερείπιων είναι μάταιη για πολλούς.
 
Η ανάκτηση σκελετικών υπολειμμάτων ή προσωπικών αντικειμένων θα είναι μια απίστευτη αλλά και αποτρόπαια εμπειρία. Πολλοί είναι εκείνοι που ακόμα και σήμερα θέλουν να μάθουν που βρίσκεται η Αμέλια Έρχαρτ αλλά αυτό ακριβώς είναι και το στοιχείο εκείνο που κατά κάποιο τρόπο κρατάει ζωντανό τον ενδιαφέρον και έχει καταστήσει την Αμέλια Έρχαρτ ως την αγαπημένη αγνοούμενη όλων των εποχών.

Hara Hadouli
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Γράφτηκα στο φόρουμ στις : 22/12/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 116

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης