BANNER

Ημερολόγιο έναρξης νέων Σεμιναρίων

Οι αλλαγές στην τεχνολογία και ο κόσμος γύρω μας

Πήγαινε κάτω

Οι αλλαγές στην τεχνολογία και ο κόσμος γύρω μας

Δημοσίευση από Hara Hadouli Την / Το Δευ 18 Μάης - 9:41


Ο σπουδαίος φυσικός Αϊνστάιν δημοσίευσε τρεις μεγάλες επιστημονικές έρευνες. Μία από αυτές έθεσε το θέμα του υπολογισμού του μεγέθους των μορίων με έναν διαφορετικό τρόπο. Η δεύτερη εξήγησε την κίνηση Brown, με άλλα λόγια τον τυχαίο «χορό» που εκτελείται από στίγματα σκόνης όταν αυτά παγιδευτούν σε ρευστά υλικά. Ο Αϊνστάιν, με αυτή τη δεύτερη έρευνά του υπογράμμισε ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια που συγκροτούν τα υγρά άτομα ή τα μόρια- αναπηδούσαν ενάντια στα στίγματα από σκόνη και έτσι δημιουργούσαν κίνηση. Οι παραπάνω έρευνες, βοήθησαν στη δημιουργία, την αποδοχή και την εδραίωση των ατόμων και των μορίων. Τέλος, ακόμη μία έρευνα του Αϊνστάιν το 1905, εξήγησε το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο - τον τρόπο, δηλαδή, που τα μέταλλα θα μπορούσαν να εκπέμπουν ηλεκτρόνια (μικροσκοπικά φορτισμένα σωματίδια) από την επιφάνεια τους όταν το φως έπεφτε πάνω τους. Οι περισσότεροι επιστήμονες πίστευαν ότι το φως ταξίδευε σε κύματα -όπως ο ήχος ή τα κύματα νερού. Αλλά ο Αϊνστάιν σημείωσε ότι το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο θα μπορούσε να εξηγηθεί μόνο εάν το φως θα μπορούσε επίσης να συμπεριφέρεται ως ένα μικροσκοπικό κύμα ενέργειας.
 
Η μελέτη του Αϊνστάιν για το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο οδήγησε στη γέννηση της κβαντικής θεωρίας, και γι’ αυτή του τη μελέτη ο Αϊνστάιν κέρδισε και έλαβε το βραβείο Νόμπελ το 1922. Η κβαντική θεωρία οδήγησε, στις δεκαετίες του 1920 και του 1930, σε μια άλλη επανάσταση στο χώρο της φυσικής. Οι φυσικοί έδειξαν ότι, καθώς τα κύματα φωτός συμπεριφέρονται όπως τα σωματίδια, τα σωματίδια θα μπορούσαν να λειτουργούν ενίοτε και ως κύματα. Η θεωρία αυτή οδήγησε στη λεγόμενη «αντικειμενική πιθανότητα», όπως είναι γνωστή στη φυσική. Αυτή ήταν η ιδέα που υποστήριζε ότι εντελώς απρόβλεπτα και απρόσμενα γεγονότα μπορούν να πραγματοποιηθούν σε υποατομικό επίπεδο. Ο Αϊνστάιν ποτέ δεν αποδέχθηκε πλήρως την επικρατούσα ερμηνεία της κβαντικής θεωρίας. Αλλά, ενώ πολλές από αυτές τις ερμηνείες έκαναν τους επιστήμονες της εποχής να φανταστούν τα πλεονεκτήματα της κβαντικής θεωρίας και να ονειροπολούν, τα φυσικά αποτελέσματα, όπως και εκείνα της σχετικότητας, είχαν εδραιωθεί για τα καλά!
 
Ο συνδυασμός των δύο πυλώνων στο χώρο της φυσικής του 20ου αιώνα – αυτός της θεωρίας της σχετικότητας και αυτός της κβαντικής θεωρίας - είναι ένα κεντρικό πρόβλημα για την επιστήμη της φυσική, ακόμη και σήμερα. Ένας επιτυχημένος συνδυασμός αυτών, μπορεί να οδηγήσει σε μία επανάσταση στη φυσική ανάλογη με αυτές που είχαν προκαλέσει οι Νεύτωνας και Αϊνστάιν. Υπάρχουν, όμως, τρεις κύριες και αλληλένδετες κινητήριες δυνάμεις για τέτοιου μεγέθους αλλαγές στην επιστήμη. Η πρώτη είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας. Οποιεσδήποτε αλλαγές στην τεχνολογία μπορούν να επιτρέψουν την πραγματοποίηση νέων πειραμάτων και να επηρεάσουν, επίσης, τις έρευνες γύρω από τις οποίες επικεντρώνουν σήμερα τον ενδιαφέρον τους οι επιστήμονες. Οι καινούριες μηχανές και κατασκευές του 17ου αιώνα είχαν μαγνητίσει τον Νεύτωνα. Ομοίως, ο ηλεκτρισμός και ο μαγνητισμός είχαν ενθουσιάσει και γοητεύσει τον Αϊνστάιν. Οι επιδράσεις, όμως, της τεχνολογίας και τα επιτεύγματα της μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο καθώς πολλές φορές έχει παρατηρηθεί ότι διάφορες κυβερνήσεις και πολυεθνικές εταιρείες, που παράγουν τεχνολογικό έργο, ορίζουν το τι πρέπει να ερευνηθεί και το τι όχι.
 
Ο δεύτερος παράγοντας που ενισχύει και προωθεί την επιστημονική πρόοδο είναι ο τρόπος που οι κυρίαρχες ιδέες που εκκολάπτονται μέσα στην κοινωνία αλλάζουν. Με άλλα λόγια, ιδέες από την ευρύτερη κουλτούρα ενός λαού μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην επιστήμη. Για παράδειγμα, οι ιδέες του Νεύτωνα ήταν μέρος μίας νέας επαναστατικής προσπάθειας για μια λογική εξήγηση τόσο της φύσης όσο και της κοινωνίας. Από την άλλη πλευρά, οι κυρίαρχες ιδέες στην κοινωνία μπορούν και να περιορίσουν την ανάπτυξη της επιστήμης. Αυτό είναι περισσότερο εμφανές στις κοινωνικές επιστήμες, όπου μία βαθύτερη ανάλυση στον τρόπο οργάνωσης της σημερινής κοινωνίας ενδέχεται να εγείρει ερωτήματα για τους κυβερνώντες και κατ’ επέκταση για τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Πράγματι, οι αλλαγές και οι βελτιώσεις στις φυσικές επιστήμες είναι ζωτικής σημασίας για τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, εάν θέλουν να επιτύχουν έναν αποτελεσματικό ανταγωνισμό. Αλλά η διαστρεβλωμένη κοσμοθεωρία του καπιταλισμού εξακολουθεί να έχει επιπτώσεις στην επιστήμη. Όλα αυτά, δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στους επιστήμονες που προσπαθούν να επιφέρουν σαρωτικές αλλαγές όπως αυτές που είχε προαναγγείλει ο Αϊνστάιν.
 
Εν κατακλείδι, τα βήματα της επιστήμης είναι ίσως και τα πιο μεγάλα και αυτά που κινούνται πάντα μπροστά και αυτό γιατί οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν, στηριζόμενοι στη λογική, συνεπείς θεωρίες. Η ανάγκη τους αυτή, μπορεί να τους ωθήσει πέρα από τις κυρίαρχες ή κοινές ιδέες της εποχής τους. Όπως, για παράδειγμα, η ανακάλυψη του Αϊνστάιν που δεν μπορεί να περιοριστεί απλά σε αλλαγές στην τεχνολογία ή σε πολιτιστικές και πολιτισμικές αλλαγές. Η επιστήμη, όπως μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί, δεν είναι απλά η συλλογή και ταξινόμηση των στοιχείων σχετικά με τον φυσικό κόσμο, τον κόσμο δηλαδή, που μας περιβάλλει. Η επιστήμη απαιτεί την αφαίρεση αλλά και την ανάπτυξη θεωριών σχετικές με τους βασικούς νόμους της φύσης, που συνήθως δεν είναι άμεσα εμφανείς.
 
Αν θέλουμε, λοιπόν, να αλλάξουμε τον κόσμο, πρέπει να συνδυάσουμε τις δράσεις μας με τη φυσική θεωρία έτσι ώστε να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί ο κόσμος στο σύνολό του.

Hara Hadouli
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Γράφτηκα στο φόρουμ στις : 22/12/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 116

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης