BANNER

Ημερολόγιο έναρξης νέων Σεμιναρίων

Ο Φιλόσοφος Κράτης. Ο Βίος και η Φιλοσοφία του

Πήγαινε κάτω

Ο Φιλόσοφος Κράτης. Ο Βίος και η Φιλοσοφία του

Δημοσίευση από Στέφανος Την / Το Τετ 20 Μάης - 12:17


   Ο φιλόσοφος Κράτης θεωρείται ο μεγαλύτερος μαθητής του Διογένη.

   Ο Κράτης ήταν γιος ενός πλούσιου εμπόρου από την Θήβα του Ασκόνδου, γιαυτό και έμεινε γνωστός στην ιστορία ως Κράτης ο Θηβαίος.

   Όταν ο πλούσιος πατέρας του πέθανε, του άφησε όλη του την περιουσία, αλλά ο Κράτης γοητευμένος από την φιλοσοφία των Κυνικών, θέλησε και ο ίδιος να ακολουθήσει τον ίδιο τρόπο ζωής τους. Αφού συγκέντρωσε όλη του την περιουσία μάζεψε 300 τάλαντα, ποσό τεράστιο τότε πήγε σε έναν γνωστό τραπεζίτη της Θήβας και τα παρέδωσε λέγοντάς του να τα δώσει στα παιδιά του όταν αυτά θα μεγάλωναν και εφόσον γίνονταν άτομα περιορισμένης αντίληψης! Αν όμως τα παιδιά του γίνονταν φυσιολογικά ώστε να μπορούν να φιλοσοφούν, τότε αυτά τα χρήματα να μοιράζονταν στους φτωχούς της Θήβας, γιατί οι φιλόσοφοι δεν έχουν ανάγκη από χρήματα!

   Ο Κράτης για να συνηθίσει να αντέχει στην ζέστη και στο κρύο, το μεν καλοκαίρι φορούσε βαρύ μανδύα το δε καλοκαίρι ντυνόταν ελαφριά. Ζούσε πολύ λιτά και δεν έπινε τίποτε άλλο παρά μόνο νερό, όπως όλοι άλλωστε οι κυνικοί φιλόσοφοι που έτρωγαν απλά και συγκεκριμένα τρόφιμα.

   Ο Κράτης επειδή ήταν πολύ άσχημος, για να δείξει στον κόσμο πως η ομορφιά και η ασχήμια του ήταν αδιάφορες, είχε ράψει πάνω στα ρούχα του προβιές που κρέμονταν και τον έκαναν ακόμη πιο αντιαισθητικό, ακόμη πιο άσχημο. Από τους μαθητές του είχε αξίωση να αποφεύγουν κάθε ηδονή που υπήρχε στον κόσμο και να απαρνιούνται την περιουσία τους. Επίσης στους ερωτευμένους συμβούλευε να μένουν χωρίς φαγητό καθώς η πείνα έλεγε, είναι η μόνη πιο δυνατή κατάσταση από τον έρωτα. Ο μοναδικός που δεν μπορεί να είναι ερωτευμένος είναι ο πεινασμένος!

   Όταν κάποιος ρώτησε τον Κράτη, γιατί επέλεξε να ζει ως φιλόσοφος, εκείνος απάντησε πως ήταν ο μοναδικός τρόπος να ζει κάποιος τρώγοντας χόρτα απαλλαγμένος από άγχη και ευθύνες.

   Η φιλοσοφία και ο τρόπος ζωής του Κράτη, ενθουσίασαν τόσο πολύ την Ιππαρχία που ήταν η αδελφή ενός άλλου κυνικού φιλοσόφου του Μητροκλή, ώστε τον ερωτεύτηκε σφοδρά. Εκείνη παρόλο που λάμβανε συμβουλές από όλους τους συγγενείς και τους φίλους της πως δεν άξιζε καθώς ήταν φτωχός και άσχημος επέμενε. Τότε έπιασαν τον ίδιο τον Κράτη και τον παρακάλεσαν να αλλάξει την γνώμη της Ιππαρχίας για το άτομό του. Ο Κράτης πραγματικά εμφανίστηκε μπροστά στην Ιππαρχία και όταν κατάλαβε πως με τα λόγια δεν την έπειθε, άρχισε να γδύνεται μπροστά της δείχνοντάς της την άσχημη καμπούρα του. Μετά της έδειξε τον χιτώνα του και της είπε πως αυτή ήταν η μοναδική του περιουσία. Όμως ούτε τότε η Ιππαρχία μετέβαλε τα αισθήματά της για τον Κράτη, ώσπου στο τέλος τον παντρεύτηκε.

   Ο Κράτης στην πορεία της ζωής του συναντήθηκε και με τον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο. Ο μεγάλος κατακτητής ρώτησε κάποτε τον Κράτη, αν ήθελε να ξαναχτιστεί η Θήβα που ο Αλέξανδρος είχε καταστρέψει. Ο Κράτης τότε του απάντησε:

-          Ποιος ο λόγος να ξαναχτιστεί, αφού μπορεί πάλι να βρεθεί κάποιος άλλος Αλέξανδρος και να την ξανακαταστρέψει; Εμένα η μόνη μου πατρίδα είναι η φτώχια και η ταπεινότητα.

   Κάποτε ένας μουσικός ο Νικόδημος εκνευρισμένος με τον Κράτη τον κτύπησε τόσο πολύ στο μέτωπο, που εκείνο πρήστηκε.  Τότε ο Κράτης περιφερόταν στους δρόμους κρατώντας μια πινακίδα πάνω του που έγραφε «έργο Νικόδημου».

   Μια από τις πλέον γνωστές θεωρίες του Κράτη ήταν πως τα χρήματα των πλουσίων, μοιάζουν με καρποφόρα δέντρα που φύτρωναν πάνω στα ψηλά βουνά, τόσο δυσπρόσιτα που μόνο οι κόρακες μπορούσαν να τρώνε τους καρπούς τους. Ως «κόρακες» εννοούσε τους κόλακες, τις διεφθαρμένες γυναίκες και τους παρασιτικούς τύπους, εκείνους όλους δηλαδή που απαρτίζουν τον κόσμο των πλουσίων, λέγοντας δηλαδή πως οι τα λεφτά τους πάνε για πέταμα, αφού μοιάζουν με καρπούς που μπορούν να φαγωθούν μόνο από τα κοράκια!

   Ο Κράτης όπως και όλοι οι κυνικοί φιλόσοφοι αδιαφορούσε για όλες τις επιστήμες, πλην της ηθικής. Ο Κράτης μεταξύ άλλων υπήρξε και δάσκαλος του Ζήνωνα του ιδρυτή της Στωικής Σχολής. Πέθανε σε πολύ μεγάλη ηλικία και αφού είχε καμπουριάσει τόσο πολύ που δεν μπορούσε να κοιτάξει τον ουρανό. Τότε έλεγε πως κοιτάει προς τα κάτω, καθώς πλησίασε η ώρα να μάθει και τα βασίλεια του Άδη!

   Αυτός ήταν ο Κράτης, που δυστυχώς λίγοι γνωρίζουν ακόμη και στην χώρα που έζησε.   

Στέφανος
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Φύλο : Άντρας
Τόπος κατοικίας : Πειραιάς
Γράφτηκα στο φόρουμ στις : 18/12/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 99

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης