BANNER

Ημερολόγιο έναρξης νέων Σεμιναρίων

Οι Φίλοι μας τα Ζώα

Πήγαινε κάτω

Οι Φίλοι μας τα Ζώα

Δημοσίευση από Στέφανος Την / Το 4/6/2015, 11:02


    Η έννοια της φιλοζωίας στηρίζεται πάνω στη βασική ανθρώπινη αρχή ότι οι άνθρωποι και ζώα, δημιουργήθηκαν για να συνυπάρχουν έχοντας ο καθένας το ρόλο του.

    Κι επειδή η οργανωμένη κοινωνία αναπτύχθηκε μέσα στην πόλη, η αναφορά γίνεται για τα κατοικίδια ζώα ή αλλιώς ζώα συντροφιάς.

     Λέγοντας ζώα συντροφιάς εννοούμε τα δεσποζόμενα ζώα που ζουν με τον άνθρωπο μέσα στα όρια του σπιτιού του και συντηρούνται απ’ αυτόν, έχοντάς τα υπό την επίβλεψή του, ως φύλακάς, συνοδός,  ή ιδιοκτήτης τους. 
 
    Τα ζώα συντρόφευαν, από αρχαιοτάτων χρόνων τον άνθρωπο. Έχουν αποτελέσει εργαλείο του ανθρώπου στη μακρά χρονική διαδρομή του και τον έχουν βοηθήσει να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί. Έχουν πάρει ακόμα και μέρος σε μάχες, σαν αληθινοί πολεμιστές (π.χ. άλογα, καμήλες, μουλάρια).
Ο άνθρωπος από την πλευρά του πάντα είχε κοντά του κάποιο κατοικίδιο ζώο. Για να του κρατάει συντροφιά, για να χαίρεται με το κελάηδημα του, για να τον φυλάει, γιατί το βρήκε και το περιμάζεψε από το δρόμο.

     Τι να πούμε για την πίστη του σκύλου, που η κουνιστή ουρά του μας δείχνει την χαρά του. Ή με τι να περιγράψουμε τη νωχελική γάτα μας, που όταν εκείνη το θελήσει πηδάει στα πόδια μας και θρονιάζεται. Το γαλάζιο παπαγαλάκι μας που μόλις μας δει μπορεί να μιμηθεί λίγο τη φωνή μας.  
 
     Ας έρθουμε στη σημερινή εποχή. Την εποχή που η συμπεριφορά μας απέναντι στα κατοικίδια ζώα ρυθμίζεται από το πόσο εξελιγμένο είναι ένα κράτος, πόσα χρήματα μπορεί να διαθέσει γι’ αυτά, αλλά και το επίπεδο καλλιέργειας των ανθρώπων του.

    Τα πάντα όμως έχουν να κάνουν με τις αρχές της διαπαιδαγώγησης και της παιδείας. Οι άνθρωποι εκπαιδεύονται από μικροί να αγαπούν τα ζώα. Μαθαίνουν να τα αγαπούν, να αναγνωρίζουν τη θέση τους μέσα στην αναπτυγμένη κοινωνία και να τα προστατεύουν.

    Δεν απαιτούνται χρήματα για να είναι κάποιος υπεύθυνος για το ζωάκι του. Να το φροντίζει να του παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και να μη το πετάξει στο δρόμο μόλις το βαρεθεί ή δυσκολεύεται να το ελέγξει

    Σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει ειδικό σώμα της αστυνομίας που είναι αρμόδιο για την κακοποίηση των ζώων. Η λεγόμενη «Αστυνομία Ζώων». Αρκεί μια απλή καταγγελία από το γείτονα για να επέμβουν και να απομακρύνουν το ζώο αν διαπιστώσουν ότι δε ζει καλά ή κακοποιείται. Ο ιδιοκτήτης του δε, έχει να αντιμετωπίσει βαρύ χρηματικό πρόστιμο, ακόμα και φυλάκιση.    Σε μεγαλύτερο αριθμό χωρών δε νοείται να υπάρχει κατοικίδιο ζώο χωρίς μικροτσίπ, κάτι που εφαρμόζεται και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

    Σε κάποιες χώρες επίσης, όπως η Αγγλία, δεν υπάρχουν αδέσποτα ζώα.  Μόνο κατάλληλοι χώροι διαβίωσης κατοικίδιων, όπου μπορεί να πάει όποιος θέλει και να υιοθετήσει ένα ζώο ή απλώς να το φιλοξενήσει στο σπίτι του για κάποιο διάστημα.
Δυστυχώς η Ελλάδα κατέχει από τις πρώτες θέσεις μεγάλου αριθμού  αδέσποτων ζώων.  

    Τα αδέσποτα ζώα είναι εκτεθειμένα να περιφέρονται στο δρόμο χωρίς συγκεκριμένη στέγη και τροφή.  Κινδυνεύουν από τις ρόδες των αυτοκινήτων και από τον υπανθρωπισμό εκείνων που δε θέλουν να βλέπουν π.χ. τις γάτες έξω από το σπίτι τους και τα δηλητηριάζουν. Ο δε ρυθμός της αναπαραγωγής τους δε μπορεί να ελεγχθεί.

    Βέβαια, τα Φιλοζωικά Σωματεία κάνουν ότι μπορούν καλύτερο από την πλευρά τους, τις περισσότερες φορές με ιδίους πόρους, με προσωπική δουλειά και προσφορά του προσωπικού χρόνου των μελών τους. Το ίδιο κι ένας μεγάλος αριθμός κτηνιάτρων που αναλαμβάνουν να άρρωστα ή χτυπημένα ζώα, πολλές φορές αφιλοκερδώς.

    Για να υπάρξουν όμως καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να παρέμβουν οι κρατικοί μηχανισμοί, που με τη βοήθεια των πολλών εθελοντών που υπάρχουν να τεθεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων υπό έλεγχο και να βρουν ασφαλή στέγη και περίθαλψη, όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά. 
 
    Επίσης θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς, ότι τα ζώα δεν αποτελούν κίνδυνο με την παρουσία τους και δεν είναι φορείς επικίνδυνων ασθενειών, από τη στιγμή που περιθάλπτονται κατάλληλα. 


    Ο άνθρωπος ως ευφυέστερος πάνω στη γη έχει το προνόμιο και τον τρόπο  να μην αντιμάχεται ανάμεσα στην αγάπη του για τον συνάνθρωπο και την κοινωνία, με την αγάπη του για τα ζώα και το περιβάλλον. 

Στέφανος
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Φύλο : Άντρας
Τόπος κατοικίας : Πειραιάς
Γράφτηκα στο φόρουμ στις : 18/12/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 99

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης