BANNER

Ημερολόγιο έναρξης νέων Σεμιναρίων

Η μεγάλη ιδέα του Cesar Chavez Estrada

Πήγαινε κάτω

Η μεγάλη ιδέα του Cesar Chavez Estrada

Δημοσίευση από Hara Hadouli Την / Το 4/6/2015, 21:36
Ο Cesar Chavez Estrada, από το Μεξικό, γεννήθηκε το 1927. Αποτέλεσε ηγετική μορφή στον αγώνα ενάντια στις βίαιες μεθόδους που χρησιμοποιούνταν για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών που δούλευαν ως εργάτες σε φάρμες στις νοτιοδυτικές πολιτείες της Αμερικής. Εκείνη την περίοδο, οι αγρότες μετανάστες μετακινούνταν συχνά από το αγρόκτημα σε αγρόκτημα και από πόλη σε πόλη για να βρουν δουλειά. Η απασχόληση με την γεωργία, όμως, είναι μία εργασία αρκετά δύσκολη και το κέρδος πολύ μικρό. Ο Cesar Chavez Estrada επηρεασμένος σε μεγάλο βαθμό από τις ειρηνικές φιλοσοφίες του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης και του Μαχάτμα Γκάντι, προσπάθησε να τις εφαρμόσει κατά τη διάρκεια της ζωής του, μιας που και ο ίδιος βίωσε αντίστοιχες αδικίες.
 
Ο Cesar Chavez Estrada γεννήθηκε στην Αριζόνα. Όταν ήταν στην ηλικία των δέκα, οι γονείς του έχασαν την περιουσία τους και την οικογενειακή τους φάρμα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης του 1929. Αναγκάστηκαν, τότε, να απασχοληθούν σε αγροκτήματα τρίτων για να κερδίσουν τα προς το ζην. Ο μικρός Cesar Chavez Estrada εργάστηκε μερικώς στον ίδιο τομέα βοηθώντας, με τη σειρά του, την οικογένεια του. Το ίδιο συνεχίστηκε και στην Καλιφόρνια, όταν λίγο αργότερα μετακόμισαν οικογενειακώς εκεί. Αφότου αποφοίτησε από την 8η τάξη, ο Cesar Chavez Estrada απασχολήθηκε πλήρως στον αγροτικό τομέα.
 
Ο Cesar Chavez Estrada υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και παντρεύτηκε την Helen Fabela το 1948 αποκτώντας, έτσι, οκτώ παιδιά. Τόσο ο Cesar Chavez Estrada όσο και η σύζυγος του Helen, βοήθησαν μετανάστες από το Μεξικό να μάθουν ανάγνωση και γραφή ενώ παράλληλα τους βοήθησαν και στη διαδικασία εγγραφής τους στους εκλογικούς καταλόγους.
 
Ο Cesar Chavez Estrada εξέφρασε δημοσίως τις ανησυχίες σχετικά με το σύστημα υγείας και τις εργασιακές συνθήκες του μεταναστευτικού πληθυσμού. Δεν ήταν υπέρ της χρήσης των φυτοφαρμάκων, των χημικών ουσιών, δηλαδή, που χρησιμοποιούνταν για να σκοτώσουν τα ζωύφια στις καλλιέργειες και αυτό γιατί ήταν πεπεισμένος ότι τα φυτοφάρμακα θα μπορούσαν να αρρωστήσουν τους ανθρώπους. Έτσι, λοιπόν, οργάνωσε μια ομάδα ανθρώπων για τη διατήρηση και ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε γεωργικές εκτάσεις. Η ομάδα αυτή εργάστηκε πυρετωδώς πάνω σε διάφορα θέματα ενώ είχε θέσει και πολλαπλούς στόχους όπως την αύξηση των μισθών για τους εργαζόμενους, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, καθώς και τη βελτίωση της ασφάλειας στα αγροκτήματα.
 
Επιπροσθέτως, ο Cesar Chavez Estrada βοήθησε στην οργάνωση και στο κάλεσμα απεργιών, κατά τις οποίες οι εργαζόμενοι διαδήλωναν για σημαντικά ζητήματα που σχετίζονταν με την εργασία. Για παράδειγμα, οι μετανάστες που εργάζονταν εκεί απεργούσαν για να διαμαρτυρηθούν για τους χαμηλούς μισθούς, τις άσχημες συνθήκες εργασίας και την έλλειψη ασφάλειας στην εργασία τους. Οι εργάτες αρνούνταν, επίσης, να εργαστούν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
 
Ο Cesar Chavez Estrada έκανε πολλές απεργίες πείνας ώστε να πείσει το καταναλωτικό κοινό για τους λόγους για τους οποίους γίνονται οι απεργίες. Ο Cesar Chavez Estrada χρησιμοποίησε τις απεργίες πείνας ως μέσο πίεσης ώστε οι νομοθέτες να αλλάξουν τους νόμους προς όφελος των εργατών. Λόγω των ενεργειών του, ο Cesar Chavez Estrada, φυλακίστηκε πολλές φορές. Παρ’ όλα αυτά, η φυλακή δεν τον φόβισε και συνέχισε να υποστηρίζει πιστά τις ιδέες του.
 
Ο  Cesar Chavez Estrada, με τη βοήθεια των Dolores Huerta και Gilbert Padilla, ίδρυσε μια ένωση που ονομάστηκε Εθνική Ένωση Εργατών (NFWA) για να προσφέρει στους αγρότες κοινωνική δικαιοσύνη. Μάλίστα, μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες που ανέλαβε ήταν η δημιουργία εθνικού μποϊκοτάζ του μαρουλιού και των σταφυλιών.
 
 Σύντομα η ονομασία της ένωσης άλλαξε σε Ένωση Αγροτών (UFW) το 1974. Το 1978, ορισμένα από τα αιτήματα των εργατών για καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας ικανοποιήθηκαν και έτσι το μποϊκοτάζ στο μαρούλι και τα σταφύλια ήρθη.
 
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, το σύνθημα του  Cesar Chavez Estrada ήταν «Si, se Puede», δηλαδή, «Ναι, μπορεί να γίνει» και ο ίδιος έδειξε ότι με προσπάθεια, πίστη και αγώνες μπορεί κανείς να καταφέρει τους στόχους του. Το αποτέλεσμα των δικών του προσπαθειών είχε άμεσο αντίκτυπο στις ζωές εκατομμυρίων εργατών.
 
Η ζωή του ήταν ένας συνεχής αγώνας υπέρ της βελτίωσης και της προόδου με αλτρουιστικά γνωρίσματα και μέχρι και τη στιγμή που άφησε την τελευταία του πνοή, ο Cesar Chavez Estrada μαχόταν υπέρ αυτών. Μετά θάνατον, του απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερία ενώ τα βήματά του συνεχίζουν τα παιδιά του και τα εγγόνια του, που μέχρι και σήμερα παλεύουν για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Hara Hadouli
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Γράφτηκα στο φόρουμ στις : 22/12/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 116

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης