BANNER

Ημερολόγιο έναρξης νέων Σεμιναρίων

Η Emily Dickinson

Πήγαινε κάτω

Η Emily Dickinson

Δημοσίευση από Hara Hadouli Την / Το 7/6/2015, 19:10


Η Emily Dickinson γεννήθηκε στην Αμερική, στην περιοχή της Μασαχουσέτης το 1830 και προερχόταν από οικογένεια με μεγάλο μορφωτικό υπόβαθρο και οικονομική άνεση.
 
Ως παιδί και μαθήτρια, η Emily Dickinson ήταν εξαιρετικά έξυπνη και εργατική. Διέθετε, μάλιστα, από νεαρή ηλικία  ένα αιχμηρό χιούμορ και μπορούσε να σκαρφιστεί και να δημιουργήσει πολλές πρωτότυπες ιστορίες, μαγεύοντας όλους τους συμμαθητές της αλλά και τους δασκάλους της. Όμως, ο πατέρας της Emily ανέθρεψε τα παιδιά του με αυτόν που θεωρούσε εκείνος  «σωστό» τρόπο. Για παράδειγμα, ο πατέρας της απαγόρευε πολλά βιβλία και άλλο υλικό ανάγνωσης  και έτσι , έργα του Walt Whitman, του σπουδαίου εκείνου ποιητή, θεωρούνταν ακατάλληλα και δεν επιτρεπόταν να βρίσκονται στα ράφια της βιβλιοθήκης τους. Η ίδια η Emily ήταν υποχωρητική προς τις κινήσεις του πατέρα της και τις απόψεις του καθώς και σε άλλες ανδρικές μορφές εξουσίας. Επιπλέον, η Emily τον σεβόταν απεριόριστα , παρά την επιφυλακτικότητα του και την σχολαστικότητα του.
 
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της να ευχαριστήσει και να είναι συνεπής στην οικογένεια της και στον περίγυρο της ήταν ταυτόχρονα ανεξάρτητη, με ελεύθερη σκέψη και δεν φοβόταν να αντισταθεί και να εναντιωθεί σε οποιαδήποτε συμβατική άποψη. Στο σχολείο, ενδιαφερόταν πολύ να διαβάζει για διάφορα θέματα , από τα Λατινικά έως Αγγλική Λογοτεχνία. Ωστόσο, οι σπουδές της διακόπτονταν συχνά γιατί η νεαρή Emily ήταν φιλάσθενη. Μετά μάλιστα, από ένα έντονο κρυολόγημα, ο πατέρας της αποφάσισε η Emily να σταματήσει τη φοίτηση της στο πανεπιστήμιο και να συνεχίσει την εκπαίδευση της στο σπίτι. Κατά την επιστροφή της στο σπίτι από το κολέγιο, η Emily έμαθε να απασχολείται με τις περισσότερες από τις οικιακές δουλειές, βοηθώντας, έτσι, τη μητέρα της με την καθαριότητα, το ράψιμο και με την ψυχαγωγία των επισκεπτών.
 
Έτσι, αποχώρησε από το πανεπιστήμιο χωρίς τυπικά προσόντα, αλλά στο διάστημα που παρακολούθησε διαλέξεις και μαθήματα, είχε τη δυνατότητα να διευρύνει  την εκπαίδευση της και το λεξιλόγιο της. Εκτός από την εξυπνάδα και την ευστροφία της , η Emily είχε μια καλή αίσθηση του χιούμορ, όπως προαναφέρθηκε, αν και συχνά δεν απολάμβανε την παρέα άλλων ανθρώπων.
 
Η Emily απολάμβανε, επίσης, το τραγούδι και ήταν τόσο δεινή καλλιτέχνης όσο και έμπειρη μουσικός. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων, μελέτησε τις ομοιότητες ανάμεσα στην ποίηση και το τραγούδι. Είχε επίσης άποψη και για τις καλές τέχνες και αυτή της η καλαισθησία και η προτίμηση της για τα έντονα χρώματα είναι ολοφάνερη σε πολλά από τα ποιήματά της. Γι΄αυτό και τα έργα της είναι ευκολοδιάβαστα. Τα έργα άλλων ποιητών, και ιδίως αυτά του Emerson, ήταν εξαιρετικά σημαντικά για την Emily καθώς την βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό και αποτέλεσαν πηγές έμπνευσης για την ίδια καθώς την απομάκρυναν από τα οικογενειακά της βιώματα και διεύρυναν περαιτέρω τους ορίζοντες της. Η Emily είχε καινοτόμες απόψεις και ανορθόδοξες πεποιθήσεις, αλλά συχνά αμφισβητούσε τον ίδιο της τον εαυτό. Ως εκ τούτου, η επίδραση των έργων του Emerson και άλλων ποιητών ήταν μεγάλης σημασίας για την εξέλιξη της λογοτεχνικής της γραφής.
 
Η Emily Dickenson προσπάθησε να διατηρήσει υψηλά τα ιδανικά των πρώτων Αμερικανών, ακολουθώντας τις αρχές της ειλικρίνειας και της απλότητας. Η μετέπειτα απομόνωση της Emily από την κοινωνία δίνει την εντύπωση μιας ζωής με κύρια χαρακτηριστικά τη λιτότητα και την απλότητα. Η ιδέα αυτή ενισχύθηκε από τις διάφορες αναφορές που την ήθελαν να φοράει συνεχώς λευκά φορέματα. Τίποτα από αυτά, όμως, δεν εμπόδισε τους σύγχρονους κριτικούς να χαρακτηρίσουν την Emily Dickinson ως μία από τις πιο τολμηρές ποιήτριες με ριζοσπαστική γραφή του 19ου αιώνα παρόλο που, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα περισσότερα έργα της δημοσιεύτηκαν μετά θάνατον.

Hara Hadouli
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Γράφτηκα στο φόρουμ στις : 22/12/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 116

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης