BANNER

Ημερολόγιο έναρξης νέων Σεμιναρίων

Ο θρυλικός έρωτας του Αβελάρδου και της Ελοΐζας

Πήγαινε κάτω

Ο θρυλικός έρωτας του Αβελάρδου και της Ελοΐζας

Δημοσίευση από Rene_Antonaki Την / Το 5/2/2015, 05:37    Μια από τις αρχαιότερες και τραγικότερες ιστορίες  αγάπης που υπήρξαν ποτέ  αποτελεί ο έρωτα του Αβελάρδου και της Ελοΐζας. Ένας συγκλονιστικός έρωτας που δεν κατάφερε ποτέ να γνωρίσει την ευτυχία και την γαλήνη. Δεν ήταν λίγοι οι καλλιτέχνες που  χρησιμοποίησαν αυτή την θρυλική ιστορία αγάπης ως σημείο αναφοράς στα έργα τους όπως ο Henry Miller, ο Alexander Pope, η Helen Waddell, ο David Morrell και άλλοι. Ας γνωρίσουμε όμως τους δυο πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας.
    Ο Αβελάρδος γεννήθηκε το 1079 στο Λα Παλέ της Βρετάνης και κατάγονταν από αριστοκρατική οικογένεια. Από μικρή ηλικία δέχθηκε την ώθηση προς τα γράμματα και τις τέχνες από τον πατέρα του. Ο Αβελάρδος γοητεύτηκε από την φιλοσοφία και αφιερώθηκε στην μελέτη της. Μαθήτευσε δίπλα σε σπουδαίους καθηγητές της εποχής όπως ο Γουλιέλμος ντε Σαμπώ όμως σύντομα έγινε αντιπαθής λόγω των ρηξικέλευθων φιλοσοφικών ιδεών του.
Από πολύ νωρίς δημιουργήθηκε η ανάγκη στο φιλόσοφο να διδάξει. Είχε ήδη εξαπλωθεί η φήμη του και όλο και περισσότεροι μαθητές γοητεύονταν από την διδασκαλεία του και άρχισαν να τον περιστοιχίζουν.  Σύντομα  ίδρυσε την δική του σχολή στην Κορμπέιγ και αφοσιώθηκε στο έργο του.
    Καθώς η πορεία του Πέτρου Αβελάρδου διαγράφονταν λαμπρή, ένα γεγονός έρχεται να ταράξει τη ζωή του. Αυτό το γεγονός δεν ήταν  άλλο από τη γνωριμία του με την Ελοΐζα, την ανιψιά του γέροντα εφημέριου Φυλμπέρ. Η Ελοΐζας ήταν μια όμορφη και ευφυής νεαρή με μεγάλη έφεση στα γράμματα. Λέγεται μάλιστα πως για αυτά της τα χαρίσματα η νεαρή Ελοΐζας ήταν γνωστή σε ολόκληρη τη Γαλλία. Ο Φύλμπερ λοιπόν γνωρίζοντας τη δίψα της ανιψιάς του για μόρφωση επιλέγει να προσκαλέσει τον Αβελάρδο με σκοπό να αναλάβει εξολοκλήρου την πνευματική καλλιέργεια της μικρής Ελοΐζας.
    Ο Αβελάρδος ήταν 40 χρονών και η Ελοΐζας μόλις 15. Παρά την μεγάλη διαφορά ηλικίας τους, η πνευματική επαφή αλλά και η καθημερινή τους τριβή δεν άργησαν να εξελιχθούν σε ένα κρυφό πάθος και στην συνέχει σε ένα παράνομο έρωτα που βρήκε στέγη στο σπίτι της Ελοΐζα. Με πρόφαση την μελέτη αφιέρωναν ώρες ολόκληρες στις ερωτικές του περιπτύξεις μέχρι που λίγο καιρό αργότερα η Ελοΐζα βρίσκετε να κυοφορεί τον καρπό του έρωτά τους. Ο Αβελάρδος θέλοντας να προστατεύσει την αγαπημένη του, την μεταφέρει κρυφά  στην Βρετάνη όπου και φέρνει στον κόσμο τον Πέτρο-Αστρολάβο.
    Εκείνος γνωρίζοντας την κοινωνική κατακραυγή που θα υποστούν ζητάει από την Ελοΐζας να παντρευτούν κρυφά. Η Ελοΐζας στην αρχή αρνείται κατηγορηματικά. Το επιχείρημά της; Ένας σπουδαίος και καταξιωμένος φιλόσοφος δεν μπορεί να κλειστεί στα στενά πλαίσια ενός γάμου. Δεν μπορεί να συνυπάρξει η φιλοσοφία με την οικογένεια. Ο Αβελάρδος στέκεται αμετάβλητος στην απόφασή του και  τελικά πείθει την Ελοΐζα να τελεστεί αυτός ο γάμος. Εκείνη επικοινωνεί με το θείο της ανακοινώνοντας του την απόφασή τους. Ο Φυλμπερ αντιδρά και γεμάτος από ενδόμυχο μίσος για τον Αβελάρδο επιμένει στη γνωστοποίηση του γάμου τους. Στόχος του, να ταπεινώσει και να ντροπιάσει το Αβελάρδο.
    Το ζευγάρι λυγίζει υπό τις πιέσεις του Φύλμπερ και ο Αβελάρδος θέλοντας για άλλη μια φορά να προστατεύσει την Ελοΐζα, την στέλνει ως μοναχή στο μοναστήρι του Αρζαντέιγ. Αυτή η λύση θα ήταν προσωρινή ανακούφιση για το ζευγάρι μέχρις ότου κοπάσουν τα σχόλια. Το μίσος όμως στην ψυχή του Φυλμπερ δεν έλεγε να καταλαγιάσει. Έψαχνε απεγνωσμένα να βρει τον τρόπο που θα εκδικούνταν τον Αβελάρδο για την ντροπή που τον έκανε να νιώσει.  
    Θέτει σε εφαρμογή λοιπόν ένα σκοτεινό και ύπουλο σχέδιο. Εξαγοράζει μια ομάδα αντρών μέσα σε αυτούς και ένας υπηρέτης του Αβελάρδου. Εκείνοι ένα βράδυ μπαίνουν στο σπίτι του και τον ευνουχίζουν.  Μετά από αυτή τους την πράξη τον διέσυραν ακρωτηριασμένο μπροστά στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί εκεί. Μετά από αυτό τον εξευτελισμό που υπέστη ο Αβελάρδος βρήκε καταφύγει στο μοναστήρι του Σαιν Ντενί. Από εκεί και για τα επόμενα 5 χρόνια επικοινωνεί με την αγαπημένη του Ελοΐζα με επιστολές ενώ κατάφεραν να συναντηθούν μια ακόμα φορά.
    Ο Αβελάρδος προσπάθησε να βρει την ηρεμία και την ψυχική του ισορροπία μέσα από την απομόνωση και την μελέτη.  Άρχιζε να μελετά ακατάπαυστα και επιστρέφει ενεργά στην φιλοσοφική του καριέρα γράφοντας πραγματείες. Όμως πολλές από τις θέσεις του θεωρήθηκαν αιρετικές. Ο Αβελάρδος πλήρωσε πολύ σκληρά τις πεποιθήσεις του με συνεχείς  διώξεις και  βασανιστήρια κυρίως από το μεγαλύτερο εχθρό του τον Βερνάρδος του Κλαιρβώ.
    Το μαρτύριο όμως για τον φιλόσοφο δεν είχε τέλος. Στην Σύνοδος στη Σουασόν οι φιλοσοφικές του θέσεις καταδικάστηκαν ως αιρετικές. Μετά από αυτή την απόφαση έκαψαν τα έργα του στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στην Ρώμη. Ο Αβελάρδος καταρρακωμένος από την τροπή των πραγμάτων προστρέχει στο μοναστήρι του Κλυνύ αναζητώντας την ηρεμία. Αυτή ήταν κ η τελευταία κατοικία του Αβελάρδου αφού λίγο αργότερα στις  21 Απριλίου του 1142 εξέπνευσε. Η Ελοΐζα πέθανε 20 χρόνια αργότερα. Λίγο πριν αφήσει την τελευταία της πνοή, ζήτησε να ταφεί δίπλα στον Αβελάρδο.
    Η  Ιωσηφίνα Βοναπάρτη γοητευμένη από τη θρυλική ιστορία έρωτα του ζευγαριού δίνει εντολή να μεταφερθούν τα οστά τους στο Παρίσι και αναθέτει στον Αλεξάντρ-Μαρί Λενουάρ να φιλοτεχνήσει  τον τάφο τους. Το θρυλικό αυτό ζευγάρι κείτεται μέχρι σήμερα στο Κοιμητήριο Pere Lachaise στο Παρίσι και αποτελεί το μνημείο των ερωτευμένων που μέχρι και σήμερα γεμίζουν τον τάφο τους με ερωτικές επιστολές.

Rene_Antonaki
Νέο μέλος
Νέο μέλος

Γράφτηκα στο φόρουμ στις : 27/01/2015
Αριθμός μηνυμάτων : 3

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης