BANNER

Ημερολόγιο έναρξης νέων Σεμιναρίων

Μία δωδεκάχρονη θεά

Πήγαινε κάτω

Μία δωδεκάχρονη θεά

Δημοσίευση από Hara Hadouli Την / Το 7/6/2015, 22:18


Πρόκειται ίσως για την πιο οδυνηρή και συνάμα ενδιαφέρουσα θρησκευτική παράδοση που μπορεί κανείς να ανακαλύψει και να συναντήσει στον κόσμο. Ο λόγος για την Kohlλ-eyed Kumari, την Living Goddess, ή αλλιώς την «Θεά Ζώσα» του Νεπάλ, που αποτελεί πρόσωπο λατρείας. Πιο συγκεκριμένα η Kohlλ-eyed Kumari, είναι ένα κοριτσάκι, ηλικίας τριών ή τεσσάρων χρόνων,  που θεωρείται η εκλεκτή των θεών, και σύμφωνα με την παράδοση απομακρύνεται από την οικογένειά της για να εγκατασταθεί στην περιοχή του σημερινού Κατμαντού, πρωτεύουσας του Νεπάλ.
 
Οι γονείς της Kohlλ- eyed Kumari έχουν τη δυνατότητα να την επισκεφθούν, όπως και όλοι οι προσκυνητές,  αλλά απαγορεύεται αυστηρά να την ακουμπήσουν  ακόμη περισσότερο να την αγκαλιάσουν. Η Kohlλ- eyed Kumari μπορεί να απομακρυνθεί από την κατοικία της μόνο λίγες φορές το χρόνο για να παρουσιαστεί σε διάφορες θρησκευτικές συναθροίσεις.  Προκειμένου να διατηρήσει την αγνότητα και την καθαρότητα της, τα πόδια της δεν πρέπει ποτέ να αγγίξουν το έδαφος και η μεταφορά της από το ένα μέρος στο άλλο γίνεται πάντα με συνοδούς.
 
Τις περισσότερες φορές, μπορεί κανείς να δει την Kohlλ-eyed Kumari περιστασιακά στο δεύτερο όροφο του σπιτιού στο οποίο διαμένει για το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών της χρόνων. Εκεί, η Kohlλ-eyed Kumari, που σημαίνει «νέο,ανύπαντρο κορίτσι» παρατηρεί τον κόσμο από το παράθυρο του σπιτιού. Σε αυτόν της το ρόλο θα παραμείνει έως ότου φθάσει στην εφηβεία, οπότε ο ρόλος της ως Θεά θα θεωρηθεί ολοκληρωμένος και τότε εκείνη θα μπορέσει να επιστρέψει στην οικογένεια της, αφού πρώτα ένα άλλο παιδί επιλεχθεί για αυτή τη θέση.  Οι ρίζες και η διαδικασία της επιλογής ενός νεαρού κοριτσιού και η λατρεία αυτού ως ζωντανή απόδειξη της μετενσάρκωσης της θεάς Durga χάνεται στο χρόνο.
 
Στο Νεπάλ, όπου οι πρακτικές και οι θεότητες που υμνούνται στον Ινδουισμό και τον Βουδισμό είναι συχνά εναλλάξιμες, η Kumari πάντα επιλέγεται από Βουδιστές αλλά λατρεύεται τόσο από ινδουιστές όσο κα από βουδιστές ιερείς.  Αρκετές πόλεις στο Νεπάλ καυχιούνται για τις δικές τους Kumari - τοπικές θεότητες, με το δικό της ρόλο η καθεμία - αλλά η Βασιλική Kumari του Κατμαντού τις αντιπροσωπεύει όλες.
 
Το αίμα της Kumari λέγεται ότι περιέχει όλη τη δύναμη της ζωής μέσα του και γι’ αυτό πρέπει να είναι πολύ προσεχτική ώστε να μην κοπεί ή ακόμα να γρατσουνιστεί. Η Kohlλ-eyed Kumari κρατάει στα χέρια της την τύχη του έθνους και οι κινήσεις της αποτελούν θέαμα για τους πιστούς.  Αν η Kohlλ-eyed Kumari είναι ευτυχισμένη, τα πράγματα θα είναι πάντα καλά, αντίθετα, όμως, αν είναι θυμωμένη ή δυσαρεστημένη, τότε  τα πράγματα θα είναι άσχημα.  Αυτό δεν είναι εικασία και αποδεικνύεται με τα γεγονότα του 2001 όταν η πριγκίπισσα του Νεπάλ Dipendra πυροβόλησε και σκότωσε τον πατέρα της, βασιλιά Birendra, μαζί με εννέα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας και στη συνέχεια βύθισε τη χώρα σε συνταγματική κρίση.
 
Λίγο πριν από τη σφαγή, ασυνήθιστες κηλίδες είχαν αρχίσει να εμφανίζονται στην μέχρι τότε αψεγάδιαστη επιδερμίδα της Kumari, τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα, οδηγώντας την να αποσυρθεί βιαστικά από το αξίωμά της, και έτσι να στερήσει από το βασιλιά, έστω και προσωρινά, την προστασία της Θεάς.
 
Η ιστορία της Kumari και ο ρόλος της στην ιστορία και στον πολιτισμό του Νεπάλ είναι μία ιστορία πολύπλοκη που υφαίνεται με μύθους και πρακτικές ψυχολογίας ποικιλοτρόπως σε ένα μωσαϊκό.  Είναι μια μακραίωνη παράδοση που είναι τώρα υπό την απειλή των δυνάμεων του εκσυγχρονισμού της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
 
Αν επικρατήσουν οι δυνάμεις της παράδοσης ή του εκμοντερνισμού, θα φανεί στο πέρασμα των χρόνων.

Hara Hadouli
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Γράφτηκα στο φόρουμ στις : 22/12/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 116

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης