BANNER

Ημερολόγιο έναρξης νέων Σεμιναρίων

Η μαγεία και οι ταχυδακτυλουργοί

Πήγαινε κάτω

Η μαγεία και οι ταχυδακτυλουργοί

Δημοσίευση από Hara Hadouli Την / Το 8/6/2015, 02:40


Για να ανακαλύψει κανείς το μέλλον της μαγείας, θα ήταν συνετό να ρίξει πρώτα μια ματιά στο παρελθόν της, στις ρίζες της, δηλαδή, και τις καταβολές της. Για τα περισσότερα μαγικά κόλπα, που είναι γνωστά σήμερα, οι τεχνικές δεν έχουν αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων και εξακολουθούν να έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα.
 
Η μαγεία, όμως, απαιτεί κάτι περισσότερο από την απλή γνώση των τεχνικών. Ας λάβουμε υπόψη, για παράδειγμα, τον Harry Houdini. Πριν από έναν αιώνα, περίπου, οι θεατές είχαν ενθουσιαστεί στη θέα ενός ανθρώπου τυλιγμένο σε ζουρλομανδύα να κρέμεται από έναν ουρανοξύστη. Αυτή του η πράξη, ήταν κάτι το πρωτοποριακό και συναρπαστικό και έκανε το όνομα του συνώνυμο με την επίτευξη ακατόρθωτων πράξεων. Ήταν μια καινοτομική δράση, αλλά το πιο σημαντικό, ήταν ότι Harry Houdini ήξερε να αλληλεπιδράσει με το κοινό και αυτός είναι ο λόγος που ήταν τόσο αγαπητός και δημοφιλής.
 
Οι μάγοι έχουν, επίσης, επί μακρόν αξιοποιήσει την επιστήμη για να δημιουργήσουν ωραία παραστάσεις με σκοπό να ευχαριστήσουν το κοινό. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, η χρήση της τεχνολογίας γίνεται εν αγνοία των θεατών. Ένας καινοτόμος του είδους ήταν ο Jean Eugène Robert-Houdin,  ο οποίος το 1856 χρησιμοποίησε το ελάχιστα γνωστό φαινόμενο του ηλεκτρομαγνητισμού για να βοηθήσει τον τερματισμό μιας εξέγερσης εναντίον της Γαλλίας στην Αλγερία. Ο ίδιος αψήφησε τους τοπικούς θρησκευτικούς ηγέτες, αποδεικνύοντας ότι, μέσω της δύναμης της θέλησης, θα μπορούσε να κάνει ακόμα και το δυνατότερο άνθρωπο να μην μπορεί να σηκώσει ένα μικρό κουτί σιδήρου πράγμα καθόλου δύσκολο για ένα νεαρό παιδί. Ενώ στο παρελθόν η χρήση της τεχνολογίας ήταν πλεονέκτημα, σήμερα δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο καθώς τα περισσότερα μυστικά μαγείας βρίσκονται διαθέσιμα στο Google. Αλλά σίγουρα οι ταχυδακτυλουργοί έχουν αντιμετωπίσει ακόμα δυσκολότερες συνθήκες.
 
Το 1872 ένας Άγγλος, με το όνομα Angelo Lewis, που συστηνόταν με το ψευδώνυμο «καθηγητής Hoffmann», άρχισε να αποκαλύπτει τα μυστικά της μαγείας στο κοινό σε ένα αντρικό περιοδικό και στη συνέχεια σε ένα βιβλίο, με τίτλο «Σύγχρονη Μαγεία». Οι ταχυδακτυλουργοί άρχισαν τότε να βλέπουν τα δυσοίωνα σημάδια του μέλλοντος στο χώρο του επαγγέλματός τους καθώς το μεγαλύτερο μέρος του κοινού θα μάθαινε τα κόλπα τους. Το βιβλίο, όμως, όχι μόνο δεν άλλαξε τον τρόπο που το κοινό αντιλαμβανόταν την μαγεία αλλά αντίθετα, ενέπνευσε ακόμη περισσότερους να καταπιαστούν με αυτήν και έτσι τα μαγικά κόλπα έγιναν πιο δημοφιλή από ποτέ.
 
Το μυστικό είναι ότι οι μάγοι επηρεάζουν ό, τι το κοινό πιστεύει, χρησιμοποιώντας τις κοινωνικές προκαταλήψεις για να καταπλήξει και να ξαφνιάσει. Η μαγεία, με αυτόν τον τρόπο, δανείζεται εφαρμογές και μορφές της εφαρμοσμένης ψυχολογίας. Σίγουρα, κάθε φορά που ο καθένας βιώνει μια νέα εμπειρία είναι κάτι το μοναδικό για κάθε άνθρωπο αλλά σε γενικές γραμμές, ο καθένας σκέφτεται πάνω κάτω με τον ίδιο τρόπο. Έτσι, όσο δύσκολο γίνεται να υπάρχει το τεχνολογικό πλεονέκτημα, η εφαρμογή του ψυχολογικού πλεονεκτήματος έχει σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες.
 
Οι λεπτομέρειες καθορίζουν τα πάντα, βέβαια. Και είναι πολύ πιθανόν αυτές να αλλάξουν και οι τεχνικές να βελτιωθούν στο μέλλον. Αλλά ακόμα και αν η μεθοδολογία των μαγικών τεχνασμάτων μαθευτεί, αυτά θα εξακολουθούν να προκαλούν έκπληξη. Από αυτή την άποψη, η τέχνη της μαγείας μπορεί να δώσει ένα περισσότερο καθολικό μήνυμα στην εποχή που διανύουμε, και που χαρακτηρίζεται από τον εθισμό και την εμμονή στην τεχνολογία.

Hara Hadouli
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Γράφτηκα στο φόρουμ στις : 22/12/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 116

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης