BANNER

Ημερολόγιο έναρξης νέων Σεμιναρίων

Η ζωή της Helen Keller

Πήγαινε κάτω

Η ζωή της Helen Keller

Δημοσίευση από Hara Hadouli Την / Το 9/6/2015, 13:57
Η Helen Keller γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου του 1880, στην περιοχή Tuscumbia της Αλαμπάμας. Αν και η οικογένεια της δεν ήταν ευκατάστατη, ο πατέρας της ήταν ιδιοκτήτης μίας φυτείας βαμβακιού και ήταν, επιπλέον, εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας που ονομαζόταν «The Alabamian». Η Helen Keller πέρασε μία πολύ όμορφη παιδική ηλικία μέχρι που συμπλήρωσε τα 19 χρόνια. Τότε, η έφηβη Helen Keller αρρώστησε σοβαρά και για μέρες είχε υψηλό πυρετό. Οι γιατροί της Helen δεν μπορούσαν να κάνουν μία ασφαλή διάγνωση αλλά επειδή τα συμπτώματα διήρκησαν για μεγάλο διάστημα προετοίμασαν τους γονείς της λέγοντάς τους ότι η Helen Keller πιθανόν να μην αντέξει για πολύ ακόμα και να πεθάνει. Σήμερα, οι γιατροί πιστεύουν ότι η Helen πιθανότατα είχε οστρακιά ή μηνιγγίτιδα, ασθένειες, δηλαδή, που προκαλούν υψηλό πυρετό. Ευτυχώς, ο υψηλός πυρετός της τελικά υποχώρησε και όλοι ανακουφίστηκαν με τα ευχάριστα νέα. Όμως σύντομα η μητέρα παρατήρησε ότι η Helen δεν ανταποκρινόταν στους διάφορους ήχους του περιβάλλοντος, όπως ο ήχος του το κουδουνιού όταν το δείπνο ήταν έτοιμο και ότι δεν ανοιγόκλεινε τα μάτια της όταν κάποιος κουνούσε το χέρι του μπροστά στο πρόσωπό της. Η Helen Keller ανάρρωσε από την αρρώστια αλλά έχασε την όραση και την ακοή της. Πλέον η Helen ήταν τυφλή και κουφή.
 
Η Helen Keller ήταν απογοητευμένη γιατί δεν μπορούσε να δει ή να ακούσει και έπρεπε να βασίζεται στην αφή για να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω της. Αυτή η κατάσταση στην οποία περιήλθε την οδήγησε σε πολλά προβλήματα συμπεριφοράς, όπως έντονες εκρήξεις θυμού, έλλειψη αυτοσυγκράτησης και φοβερή οξυθυμία. Άλλες φορές, σε οικογενειακά ή φιλικά δείπνα γύρναγε γύρω από το τραπέζι και έτρωγε από τα πιάτα των καλεσμένων. Οι συγγενείς θεωρούσαν ότι έπρεπε να τοποθετηθεί σε ένα κάποιο ίδρυμα, επειδή οι γονείς της δεν μπορούσαν να την ελέγξουν. Η μητέρα της Helen αποφάσισε να αναζητήσει βοήθεια, και βρήκε έναν γιατρό που ειδικευόταν στην κώφωση και την τύφλωση. Αυτός ο γιατρός την παρέπεμψε σε έναν άλλο γιατρό, τον Alexander Graham Bell, τον γνωστό μας εφευρέτη του τηλεφώνου, ο οποίος είχε επίσης, εργαστεί πάνω σε θέματα κώφωσης. Ο Bell πίστευε ότι η Helen θα μπορούσε να παρακολουθήσει μαθήματα και να μορφωθεί, και, έτσι, βοήθησε τη μητέρα της να βρει την καθηγήτρια Anne Sullivan.
 
Όμως και η Anne υπέφερε από προβλήματα όρασης , αλλά εκείνη είχε ήδη υποβληθεί σε επεμβάσεις για τη βελτίωση της όρασης της. Παρά τις επεμβάσεις , όμως, η Anne αντιμετώπιζε προβλήματα στην εξεύρεση μία θέσης εργασίας. Όταν, λοιπόν, της ζητήθηκε να διδάξει τη νεαρή Helen Keller συμφώνησε μεμιάς παρά την έλλειψη διδακτικής εμπειρίας σε μαθητές με τέτοιου είδους ιδιαιτερότητες. Η Anne ξεκίνησε τη διδασκαλία της Helen προσπαθώντας να διορθώσει την κακή συμπεριφορά της. Η συμπεριφορά της βελτιώθηκε, αλλά ακόμα η νεαρή μαθήτρια δυσκολευόταν αρκετά στη γραφή και την ανάγνωση. Τότε η Anne σκέφτηκε το εξής: έχυσε στη παλάμη του χεριού της Helen νερό και με το δάχτυλο της σχημάτισε τη λέξη «νερό» και από τότε η Helen με αυτόν τον τρόπο έμαθε γρήγορα εκατοντάδες λέξεις.
 
Η Helen τελικά έμαθε τη γραφή Braille, ένα αλφάβητο με ανάγλυφες στιγμές που με ποικίλους συνδυασμούς παράγει κείμενο, και απευθύνεται σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Η Helen Keller κατάφερε να γίνει δεκτή στο πανεπιστήμιο έχοντας πάντα στο πλευρό της την Anne. Η Helen έγινε συγγραφέας και λέκτορας, και κατά τη διάρκεια της ζωής της εργάστηκε για να βελτιώσει τη ζωή των τυφλών και των κωφών. Η Anne συνέχισε και μετά το πέρας των σπουδών της Helen να βρίσκεται δίπλα της και πολλές φορές είχε το ρόλο της μεταφράστριας, η οποία εξηγούσε στο κοινό αυτά που η Helen είχε γράψει.

Αν και η ζωή δεν της χαρίστηκε εκείνη το πάλεψε και έγινε μία από τις σημαντικότερες μορφές του 19ου αιώνα στη συγγραφή. Η αγάπη της για τις ξένες γλώσσες και τη φιλοσοφία της εξασφάλισε μία θέση λέκτορα σε πανεπιστήμιο της Σκωτίας ενώ παράλληλα έγινε γνωστή ακτιβίστρια για τις δράσεις της ενάντια στο πόλεμο αλλά και επειδή τάχθηκε υπέρ της γυναικείας ψήφου και του κινήματος του σοσιαλισμού.

Hara Hadouli
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Γράφτηκα στο φόρουμ στις : 22/12/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 116

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης