BANNER

Ημερολόγιο έναρξης νέων Σεμιναρίων

Η δυστοπία στη λογοτεχνία

Πήγαινε κάτω

Η δυστοπία στη λογοτεχνία

Δημοσίευση από Hara Hadouli Την / Το 13/6/2015, 11:50
Το θέμα της δυστοπικής κοινωνίας είναι ένα αρκετά συνηθισμένο θέμα στη σύγχρονη και όχι μόνο λογοτεχνία. Με τον όρο δυστοπία εννοούμε ένα μη πραγματικό κόσμο, όπως αυτός παρουσιάζεται μέσα από τις σελίδες λογοτεχνικών βιβλίων, όπου το συναίσθημα που κυριαρχεί είναι αυτό της απόλυτης δυστυχίας και συμφοράς. Πρόκειται για έναν όρο καθαρά αντώνυμο της ουτοπίας. Οι συγγραφείς πολύ συχνά χρησιμοποιούν τέτοιες καταστάσεις στο τρόπο γραφής τους για να σατιρίσουν την κοινωνία γύρω τους, ή για να προειδοποιήσουν το αναγνωστικό κοινό ενάντια σε αυτό που μπορεί να συμβεί στον κόσμο. Υπάρχουν άπειρα βιβλία των οποίων οι συγγραφείς επιστρατεύουν το θέμα της δυστοπίας, τρία, όμως, από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα με έντονο το θέμα της δυστοπίας είναι το «Brave New World» από τον συγγραφέα Aldous Huxley,το περίφημο «1984» του George Orwell  και το βιβλίο «Fahrenheit 451» από τον , Ray Bradbury.
 
Σε κάθε ένα από αυτά τα μυθιστορήματα, ο αντίστοιχος συγγραφέας προσπαθεί να επιτύχει έναν συγκεκριμένο στόχο. Στο πρώτο βιβλίο, το «Brave New World», ο Huxley προσπαθεί να προειδοποιήσει την κοινωνία για τους κινδύνους της προηγμένης τεχνολογικής ανάπτυξης . Επιπροσθέτως, ο Huxley σατιρίζει τους ανθρώπους που επιδιώκουν συνεχώς την άμεση και χωρίς κόπο ευτυχία. Με το βιβλίο «1984», ο George Orwell προειδοποιεί το κοινό για την τάση των ηγετών και όσων βρίσκονται σε θέσεις ισχύος για τους κινδύνους που μπορούν να προκληθούν από την δίψα τους για εξουσία και ηγεσία, οι οποίοι δεν θα διστάσουν να στερήσουν από τον απλό λαό κάθε ελευθερία του με απώτερο σκοπό την παράταση της ηγεμονίας και του ελέγχου τους. Τέλος, με το βιβλίο «Fahrenheit 451», ο Ray Bradbury απαντάει στα κακώς κείμενα της Αμερικής τη δεκαετία του 1950, προειδοποιώντας κατά της ακραίας λογοκρισίας, της εξαφάνισης των πραγματικών σχέσεων ανάμεσα στους ανθρώπους και της ανάπτυξης ενός σύγχρονου και πολύ γρήγορου ρυθμού και τρόπου ζωής στην κοινωνία.
 
Όπως με τα περισσότερα μυθιστορήματα που επιστρατεύουν τη τεχνική της δυστοπίας, οι προαναφερθέντες συγγραφείς επέλεξαν να συμπεριλάβουν ορισμένα δυστοπικά χαρακτηριστικά στα έργα τους. Τέτοιοι χαρακτηριστικά έχουν αποδοθεί στους χαρακτήρες των έργων και στα τοπία που παρουσιάζονται σε αυτά δίνοντας έμφαση στις κοινωνικές τάξεις, στις ασύμμετρες σχέσεις μεταξύ των ατόμων, στην αίσθηση της ταυτότητας, στη λογοκρισία, στην τεχνολογία, στην εξέγερση και την επανάσταση. Στα περισσότερα δυστοπικά έργα της λογοτεχνίας, το κυρίως θέμα αφορά τις ζωές των ανθρώπων, ενώ συχνά αναλύει τόσο τις πράξεις όσο και τις σκέψεις τους. Οι πολίτες χωρίζονται σε διακριτές κοινωνικές τάξεις και φαίνεται να μην έχουν καμία δύναμη ή εξουσία πάνω στο θέμα. Σε μια δυστοπική κοινωνία, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αρκετές βασικές μεθόδους, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τις ζωές των ατόμων-πολιτών και να προσδιορίσει την ταυτότητα των ατόμων.
 
Για παράδειγμα, στα δυστοπικά μυθιστορήματα, οι άνθρωποι- χαρακτήρες που έχουν την απόλυτη εξουσία στα χέρια τους ισχυρίζονται ότι η λογοκρισία προστατεύει τους ανθρώπους-πολίτες και ότι είναι, επιπροσθέτως, το αναγκαίο κακό που τους ωφελεί. Ωστόσο, οι δυστοπικές κοινωνίες χρησιμοποιούν τη λογοκρισία για να διασφαλίσουν ότι η ηγεσία ή η δικτατορία θα διατηρηθεί. . Ομοίως, η τεχνολογία που θεωρείται η εφαρμογή της επιστήμης, ιδιαίτερα για βιομηχανικούς ή εμπορικούς σκοπούς, είναι γενικά παραδεκτό ότι είναι ζωτικής σημασίας για κάθε έθνος ή κράτος που επιθυμεί να λογίζεται ισχυρό. Ωστόσο, στις δυστοπικές κοινωνίες, η τεχνολογία χρησιμοποιείται μόνο για την προώθηση των στόχων της κυβέρνησης.
 
Εν κατακλείδι, η δυστοπία και τα χαρακτηριστικά της εκτός από το γεγονός ότι αποτελούν λογοτεχνικές τεχνικές και μορφές, που σήμερα απαντώνται σε αρκετά έργα, δεν παύουν να δηλώνουν με τρόπο στεντόρειο την πραγματικότητα των σημερινών κοινωνιών. Και ακριβώς επειδή, η δυστοπικές κοινωνίες προβάλλουν μία πιθανή πραγματικότητα, θα ήταν συνετό όλα αυτά τα αρνητικά στοιχεία να ληφθούν υπόψη για να μην συμπεριληφθούν στην καθημερινή μας ζωή στο μέλλον.

Hara Hadouli
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Γράφτηκα στο φόρουμ στις : 22/12/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 116

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης