BANNER

Ημερολόγιο έναρξης νέων Σεμιναρίων

Τα εφτά θαύματα του αρχαίου κόσμου

Πήγαινε κάτω

Τα εφτά θαύματα του αρχαίου κόσμου

Δημοσίευση από Hara Hadouli Την / Το 15/6/2015, 09:48


Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν εντοπίσει ορισμένες τοποθεσίες, που κατά την γνώμη τους, οι άνθρωποι και από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου άξιζε να επισκεφθούν. Έτσι, στις περιοχές που επέλεξαν δημιούργησαν αυτά που σήμερα ονομάζουμε «Τα Εφτά Θαύματα του Κόσμου». Ο αριθμός εφτά, όμως, δεν είναι διόλου τυχαίως αφού στην πολιτιστική παράδοση των αρχαίων Ελλήνων, ο αριθμός εφτά συμβόλιζε την τελειότητα.
 
Στις μέρες μας, μόνο ένα, δυστυχώς, από το σύνολο των επονομαζόμενων θαυμάτων σώζεται, αυτό της Γκίζας, στην Αίγυπτο. Πρόκειται για τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, η οποία ήταν μία από τις τρεις μεγάλες πυραμίδες που χτίστηκαν γύρω στο 2500 π.Χ. και είναι το παλαιότερο από τα εφτά θαύματα. Αν και λεπτομέρειες της κατασκευής των πυραμίδων γενικότερα δεν είναι γνωστές, αυτό που σήμερα γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι χρειάστηκαν πάνω από είκοσι χρόνια για να ολοκληρωθούν. Οι πυραμίδες χτίστηκαν για να χρησιμοποιηθούν ως τάφοι για τους Φαραώ, τους βασιλιάδες, δηλαδή, της Αιγύπτου. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλοί πίστευαν ότι η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο.
 
Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας είναι ένα άλλο αρχαίο θαύμα. Αυτό το θαύμα είναι ακόμα πιο ξεχωριστό γιατί η ύπαρξη του κατά την αρχαιότητα δεν έχει εξακριβωθεί. Η μέχρι σήμερα βιβλιογραφία αναφέρει ότι ο κήπος χτίστηκε γύρω στο 600 π.Χ. και βρισκόταν στην όχθη του ποταμού Ευφράτη. Σήμερα, αυτή η περιοχή είναι κοντά στην Βαγδάτη, στο Ιράκ. Λέγεται ότι οι κήποι αυτοί χτίστηκαν από έναν βασιλιά για τη σύζυγό του, της οποίας της έλειπε η φύση και τα φυτά που είχε στη γενέτειρα της πόλη και έτσι, ο σύζυγος- βασιλιάς για να την κάνει να νοιώσει σαν το σπίτι της έφτιαξε τους Κρεμαστούς Κήπους.
 
Συνεχίζοντας, ένα ακόμα από τα εφτά θαύματα του κόσμου βρισκόταν στην Ελλάδα. Ο λόγος για  το Άγαλμα του Δία που φιλοτεχνήθηκε από τον διάσημο γλύπτη Φειδία στην Ολυμπία το 457 π.Χ. Το άγαλμα αυτό σμιλεύτηκε προς τιμήν του θεού Δία, τοποθετήθηκε στο ιερό της Ολυμπίας και λέγεται ότι το άγαλμα ήταν τόσο ψηλό όσο ένα κτίριο τεσσάρων ορόφων. Το Άγαλμα του Δία ήταν φτιαγμένο από ξύλο και ήταν διακοσμημένο με χρυσό και ελεφαντόδοντο. Δυστυχώς, όμως, δεν κατάφερε να αντέξει στο χρόνο αφού μία πυρκαγιά το κατέστρεψε.
 
Εκτός, όμως, από τον Δία, οι Έλληνες κατασκεύασαν  ένα εξίσου μεγάλο άγαλμα προς τιμήν του Θεού Ήλιου. Αυτό έχει μείνει γνωστό με την ονομασία ο Κολοσσός της Ρόδου. Για την κατασκευή του Κολοσσού της Ρόδου χρειάστηκαν δώδεκα ολόκληρα χρόνια και τελικά ολοκληρώθηκε το 226 π.Χ. Ο Κολοσσός της Ρόδου δέσποζε στην είσοδο του λιμανιού της Ρόδου.
 
Χτισμένος γύρω στο 550 π.Χ., ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο θεωρήθηκε ίσως το πιο όμορφο οικοδόμημα του κόσμου. Χτίστηκε για να τιμήσει τη θεά του κυνηγιού, της φύσης και της γονιμότητας, δηλαδή, την Άρτεμη. Η Έφεσος ήταν μια αρχαία πόλη που απλωνόταν στη σημερινή  μας Τουρκία. Ο Ναός της Αρτέμιδος ήταν χτισμένος από μάρμαρο και είχε πολλά χάλκινα αγάλματα στο εσωτερικό του. Οι πιστοί συνήθιζαν να επισκέπτονται το ναό για να προσκυνήσουν την Θεά Άρτεμη. Χρόνια αργότερα, ο ναός κάηκε και στο σημείο αυτό σήμερα υπάρχει μόνο μία ελώδης περιοχή.
 
Ένα άλλο από τα εφτά θαύματα του κόσμου  βρισκόταν, επίσης, στη σημερινή Τουρκία. Ήταν το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού και κατασκευάστηκε για τον βασιλιά Μαυσώλο της Καρίας. Μερικοί από τους καλύτερους καλλιτέχνες και τεχνίτες της εποχής βοήθησαν στην οικοδόμηση και στην διακόσμηση του όμορφου τάφου. Το μαυσωλείο ολοκληρώθηκε γύρω στο 350 π.Χ. αλλά τελικά καταστράφηκε λόγω πολλών σεισμών. Αργότερα, οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη χρησιμοποίησαν τα ερείπια για να οικοδομήσουν ένα κάστρο. Το όνομα του βασιλιά Μαυσώλου και η σύνδεσή του με τον τάφο οδήγησε τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τη λέξη μαυσωλείο όταν αναφέρονται σε ταφικά μνημεία.
 
Το μόνο από τα εφτά θαύματα που κατασκευάστηκε για καθαρά πρακτικούς λόγους θαύμα ήταν ο Φάρος της Αλεξάνδρειας. Ο Φάρος βρισκόταν στα ανοικτά των ακτών της Αιγύπτου και ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Στο εσωτερικό του Φάρου υπήρχε ένας πολύ μεγάλος καθρέφτης, τον οποίο τον χρησιμοποιούσαν ώστε το ηλιακό φως να αντανακλάται και με αυτό τον τρόπο να προειδοποιούν τα πλοία ότι πλησίαζαν στην ακτογραμμή. Επιπροσθέτως, είχαν μεριμνήσει και για τα πλοία που έπλεαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε αυτή την περίπτωση, μία φωτιά άναβε στο εσωτερικό του Φάρου της Αλεξάνδρειας για να βοηθά τους ναυτικούς. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή αυτού του Φάρου άρχισε το 290 π.Χ. αλλά και αυτός καταστράφηκε από σεισμικές δονήσεις.
 
Τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου δεν είναι γνωστά σε πολλούς κυρίως επειδή τα περισσότερα από αυτά ανήκουν πλέον μόνο στην ιστορία και βρίσκονται γραμμένα σε βιβλία. Αν και το γεγονός, ότι δεν μπορεί ο σύγχρονος άνθρωπος να απολαύσει τα επιτεύγματα των αρχαίων, η ύπαρξη τους και μόνο αποτελεί γεγονός αξιοθαύμαστο και λαμπρό. Το σίγουρο είναι ότι, ακόμα και γι’ αυτά τα θαύματα του αρχαίου κόσμου, των οποίων οι ιστορικές αναφορές είναι ελλιπείς, η θέση τους στην ιστορία έχει εδραιωθεί.

Hara Hadouli
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Γράφτηκα στο φόρουμ στις : 22/12/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 116

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης