BANNER

Ημερολόγιο έναρξης νέων Σεμιναρίων

Μενέλαος Λουντέμης

Πήγαινε κάτω

Μενέλαος Λουντέμης

Δημοσίευση από Στέφανος Την / Το 15/6/2015, 14:13


   Ο Μενέλαος Λουντέμης ανήκει στους Έλληνες λογοτέχνες του μεσοπολέμου. Το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτριος Βαλασιάδης, ενώ το Λουντέμης ήταν το ψευδώνυμο που εμπνεύστηκε από τον Λουδία ποταμό.
 
   Ο Μενέλαος Λουντέμης γεννήθηκε το 1912 στην Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας του Γρηγόρης Βαλασιάδης, έφερε το 1924 από την Γιάλοβα την οικογένειά του που απαριθμούσε συνολικά πέντε παιδιά, στην Ελλάδα, σαν πρόσφυγες  του Μεγάλου Ξεριζωμού.
 
   Εγκαταστάθηκαν πρώτα στην Αίγινα, αργότερα πέρασαν από την Έδεσσα, την Πέλλα, μέχρι που το 1932 κατέληξαν στην Κοζάνη.
 
    Δεδομένου ότι η οικογένειά του έχασε στη Μικρασιατική καταστροφή όλη την περιουσία και τα χρήματά της, ο Μενέλαος Λουντέμης αναγκάστηκε να εργαστεί από την εφηβική ηλικία του σε πολλές διαφορετικές δουλειές ακόμα και στα τεχνικά έργα του Γαλλικού ποταμού.
 
   Η ένταξή του στην Αριστερά και η δράση του στο ΚΚΕ προκάλεσαν την αποβολή του, στην Δ’ Γυμνασίου, από όλα τα γυμνάσια της Ελλάδας.

   Η λογοτεχνική του δουλειά πρωτοεμφανίζεται το 1927, όταν έκανε δημοσιεύσεις σε εφημερίδες της Έδεσσας, κυρίως ποιημάτων.
Το 1930 διηγήματα και ποιήματα του Μενέλαου Λουντέμη δημοσιεύθηκαν στη «Νέα Εστία», ένα λογοτεχνικό περιοδικό της εποχής.

   Το 1934 γράφει το έργο του «Μια νύχτα με πολλά φώτα» με το ψευδώνυμο Μενέλαος Λουντέμης πλέον.
Ήρθε στην Αθήνα και στη λέσχη της οδού Πατησίων «αν Σουσί» θα γνωριστεί με διακεκριμένους συγγραφείς όπως ο Άγγελος Σικελιανός, ο Κώστας Βάρναλης και ο Μιλτιάδης Μαλακάσης.  Ο Μ. Μαλακάσης τον βοηθάει να βρει δουλειά βιβλιοθηκάριου στην «Αθηναϊκή Λέσχη».

   Ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Δημήτρης Βέης, του επιτρέπει να παρακολουθεί τις παραδόσεις του. Ο Μενέλαος Λουντέμης δεν είχε τελειώσει το γυμνάσιο λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων και των οικονομικών δυσκολιών της οικογένειάς του.
Γίνεται μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, όταν πρόεδρος ήταν ο Νίκος Καζαντζάκης.
Το 1938 βραβεύεται για τα διηγήματά του «Τα πλοία δεν άραξαν» με το Μέγα Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας.

   Κατά την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ, ενώ ήταν συγχρόνως ο γραμματέας της οργάνωσης διανοουμένων. Στον Εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε στην Ελλάδα, δικάστηκε για εσχάτη προδοσία και καταδικάστηκε σε θάνατο. Η ποινή δεν εκτελέστηκε ποτέ.  Παίρνει το δρόμο της εξορίας στη Μακρόνησο και τον Αι Στράτη, μαζί με τον Ρίτσο και τον Θεοδωράκη.
 
   Το 1956 ο Μενέλαος Λουντέμης ήρθε στην Αθήνα για να δικαστεί για το βιβλίο του «Βουρκωμένες μέρες». Τότε  αναγνωρισμένοι συγγραφείς και λογοτέχνες της εποχής ήρθαν να τον υπερασπιστούν. Ο Κώστας Βάρναλης, ο Κώστας Κοτζιάς, ο Γιώργος Θεοτοκάς, ο Στρατής Δούκας.  Με το τέλος της δίκης αυτής, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των βιβλίων του Μενέλαου Λουντέμη. Ο ίδιος εκπατρίστηκε στο Βουκουρέστι και επί δικτατορίας Παπαδόπουλου έχασε την ελληνική ιθαγένειά του. Εκεί συνεχίζει το έργο του, πραγματοποιώντας και πολλά ταξίδια, ενώ πάντα νοσταλγεί την Ελλάδα.
 
   Ήταν το 1976 όταν επέστρεψε στην Ελλάδα,  μετά την μεταπολίτευση, ανακτώντας πάλι την ελληνική ιθαγένεια.
  
   Μη προλαβαίνοντας να χαρεί την επιστροφή του στην πατρίδα, πέθανε από καρδιακή προσβολή τον Ιανουάριο του 1977.
 
   Ο πολυγραφότατος συγγραφέας Μενέλαος Λουντέμης, ο ονομαζόμενος Μαξίμ Γκόργκι της Ελλάδας, απεικόνιζε στα έργα του τον κοινωνικό ρεαλισμό της εποχής του. Όπως έλεγε ο ίδιος, δεν τον ενδιέφερε τόσο η τέχνη, όσο το να μπορέσει να καταγράψει την πραγματικότητα με μια ρεαλιστική απεικόνιση. Χρησιμοποιεί ως κεντρικό του πρόσωπο κάποιο περιθωριακό άνθρωπο από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα,  καταπιεσμένο και συνήθως δυστυχή.
 
    Αντιπροσωπευτικά έργα του Μενέλαου Λουντέμη μυθιστορήματα και διηγήματα, από τα σαράντα πέντε που συνολικά έγραψε,  είναι:  «Εκσταση» (1944), «Συνεφιάζει» (1948),  «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» (1956), «Βουρκωμένες μέρες» (1953), «Οι κερασιές θ’ ανθίσουν και φέτος» (1956).
 
    Πολλά από τα έργα του επίσης μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες κυρίως των ανατολικών χωρών. Οι αδερφοί Κατσιμίχα μελοποίησαν ποιήματα του Μενέλαου Λουντέμη (Ερωτικό Κάλεσμα).
 

   Δυστυχώς πριν λίγες μέρες κατεδαφίστηκε το πατρικό σπίτι του Μενέλαου Λουντέμη στον Εξαπλάτανο Αλμωπίας, το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως διατηρητέο το 1985. 

Στέφανος
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Φύλο : Άντρας
Τόπος κατοικίας : Πειραιάς
Γράφτηκα στο φόρουμ στις : 18/12/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 99

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης