BANNER

Ημερολόγιο έναρξης νέων Σεμιναρίων

Τεχνολογία και επικοινωνία

Πήγαινε κάτω

Τεχνολογία και επικοινωνία

Δημοσίευση από Hara Hadouli Την / Το 17/6/2015, 00:18


Η μεγάλη ανάπτυξη και η ευρεία χρήση της τεχνολογίας και ειδικά των υπολογιστών καθώς, επίσης, και του διαδικτύου, έχουν αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης και κάθε ηλικίας. Εκτός, όμως, από την επικοινωνία, η τεχνολογία σε όλες της τις μορφές έχει άρδην αλλάξει το γενικότερο τρόπο ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες. Άμεσα έχουν επηρεαστεί  ο τρόπος εργασίας, η λήψη κάθε λογής πληροφοριών και η οργάνωση της κοινωνίας. Πριν το 1980 περίπου, για παράδειγμα, η εύρεση, η επαλήθευση και η εξακρίβωση πληροφοριών για ποικίλα θέματα γινόταν μέσω επίπονων, εξονυχιστικών και ασταμάτητων ερευνών που περιελάμβαναν  αμέτρητες επισκέψεις σε βιβλιοθήκες και συνεντεύξεις με πρόσωπα κοινού ενδιαφέροντος αλλά και εμπειρογνώμονες. Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος των πληροφοριών είναι διαθέσιμες απλά με το πάτημα ενός κουμπιού στο πληκτρολόγιο μας, είτε βρισκόμαστε στην άνεση του σπιτιού μας, είτε στον επαγγελματικό μας χώρο ή ακόμα- ακόμα σε κάποιον εξωτερικό χώρο απολαμβάνοντας μία βόλτα. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι πρότινος, θέσεις εργασίας που απαιτούσαν χειρονακτική εργασία και ανάλογο σωματότυπο, όπως η φορτοεκφόρτωση των φορτηγών, ο χειρισμός και η μεταφορά των αποσκευών στα αεροδρόμια, η τυποποίηση προϊόντων σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και η γεωργική παραγωγή , στις μέρες μας απαιτούν τίποτα περισσότερο από ηλεκτρικές μηχανές, τύπου ρομπότ, οι οποίες εκτελούν κάθε προαπαιτούμενο βήμα με σχολαστικότητα και, φυσικά, ελέγχονται από υπολογιστές.
 
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει κατά πολύ απλοποιηθεί με την ανάπτυξη και την χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των τεχνολογιών του διαδικτύου αλλά, δυστυχώς, δεν υπάρχει μόνο μία πλευρά σε ένα νόμισμα. Όσα πλεονεκτήματα μπορεί να έχει η τεχνολογία και όσο ακόμα μπορεί να προκύψουν μελλοντικά με την τεχνολογική επανάσταση πάντα θα υπάρχουν και τα μειονεκτήματα. Το κυριότερο εξ αυτών, πλήττει τον πυρήνα των διαπροσωπικών σχέσεων . Η απλή επικοινωνία δεν είναι πλέον μέσω του ταχυδρομείου, με την αποστολή ενός γράμματος ή ενός δέματος ή η πρόσωπο-με-πρόσωπο επαφή και τριβή, αλλά η μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επικοινωνία, τα μηνύματα στο διαδίκτυο η, ακόμα, και η επικοινωνία μέσω βίντεο- οθόνης. Παρά το γεγονός ότι η αυτή η ανεξέλικτη χρήση της τεχνολογίας στις μέρες μας, μας έφερε ένα «κλικ» πιο κοντά σε κάθε πληροφορία που αναζητούμε, οδήγησε τους ανθρώπους πολύ μακριά από τον παραδοσιακό τρόπο σκέψης και δράσης υπονομεύοντας τις προσωπικές και διαπροσωπικές επικοινωνιακές δεξιότητες τους.

Hara Hadouli
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Γράφτηκα στο φόρουμ στις : 22/12/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 116

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Τεχνολογία και επικοινωνία

Δημοσίευση από ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ Την / Το 10/12/2018, 19:42

Είχα μελετήσει κάπου, ότι μόλις ένα 5% στο διαδίκτυο αποτελεί πρωτότυπη αληθινή πληροφόρηση, όταν ειδικά το μάρκετινγκ περιεχομένου έχει γεμίσει το διαδίκτυο με συνδυασμένες πληροφορίες που δεν χρειάζονται τόσο, εκτός από αυτούς που ωφελούνται από τα κλικ μας. Πιστεύω ότι η ανθρώπινη φυσική επικοινωνία θα παραμείνει ως η μόνη επικοινωνία με τόσες ακόμη αχαρτογράφητες ωφέλειες που δεν μπορείς να έχεις πίσω από μία οθόνη και ένα προφίλ.
Η αγκαλιά για παράδειγμα όταν χαιρετάς κάποιον, ή η καλημέρα σε κάποιον άγνωστο όταν συναντάς, είναι πράγματα που μόνο ο άνθρωπος διδάσκει και όχι η τεχνολογία στον άνθρωπο, που απλά έγινε αναγκαία για άλλους λόγους.
avatar
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
Μέλος ενός αστεριού
Μέλος ενός αστεριού

Φύλο : Άντρας
Γράφτηκα στο φόρουμ στις : 19/10/2018
Αριθμός μηνυμάτων : 13

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης