BANNER

Ημερολόγιο έναρξης νέων Σεμιναρίων

Άνθρωποι που το όνομά τους έμεινε ως αρχή, κανόνας ή ιδιότητα

Πήγαινε κάτω

Άνθρωποι που το όνομά τους έμεινε ως αρχή, κανόνας ή ιδιότητα

Δημοσίευση από Στέφανος Την / Το 19/6/2015, 19:41


    Όταν ο Λόρδος Ντέρμπι διοργάνωσε το 1780 για πρώτη φορά ιπποδρομίες στις οποίες μετείχαν καθαρόαιμα άλογα κάτω των τριών ετών, ποτέ του δεν φαντάστηκε πως το όνομά του θα ταυτίζονταν όχι μόνο με τους αγώνες ιπποδρομιών αλλά με κάθε αθλητική αναμέτρηση. Μέχρι σήμερα και κυρίως στο ποδόσφαιρο κάθε αγώνας που είναι σημαντικός μεταξύ δύο δυνατών ομάδων χαρακτηρίζεται ως Ντέρμπι.

    Η περίπτωση του ονόματος του Λόρδου Ντέρμπι όμως, δεν ήταν η μοναδική ούτε και αποτελεί σύγχρονο φαινόμενο.  Από την αρχαιότητα όταν κάποιος βοσκός που το όνομά του ήταν Μάγνης ανακάλυψε ένα παράξενο μέταλλο, αυτό έλαβε το όνομά του και ονομάστηκε Μαγνήτης!

Ο Έλληνας αρχιτέκτονας Δαίδαλος επειδή κατασκεύασε τον λαβύρινθο του Μινώταυρου στην Κρήτη, δεν φαντάστηκε πως το όνομά του θα μείνει στην ιστορία από την κατασκευή αυτή και κάθε χώρος περίπλοκος, κάθε δρόμος που είναι δύσκολος να περαστεί θα ονομάζεται «Δαίδαλος» ή δαιδαλώδης.

    Όταν πέθανε ο Μαυσώλος, Βασιλιάς της Καρίας, η σύζυγός του Αρτεμισία του κατασκεύασε ένα ταφικό μνημείο αντάξιο ενός Βασιλιά. Έκτοτε το όνομα του συγχρωμένου Μαυσώλου έμελε να συμβολίζει τα τεράστια σε μέγεθος ταφικά μνημεία, που πλέον θα αποκαλούνται Μαυσωλεία.

    Ένας Ιταλός σε αντίθεση με τους παραπάνω έδωσε το όνομά του αντί του επιθέτου του στην ιστορία και σε μια ήπειρο. Πρόκειται για τον εξερευνητή Αμέρικο Βεσπούκι που το όνομά του έλαβε μια νέα ήπειρος η Αμερική! Μάλιστα λέγεται πως για αυτό δεν έφταιγε ο ίδιος ο Βεσπούκι, αλλά ένας Γερμανός συγγραφέας ο Μαρτίνος Βάλσεμύλλερ όταν δημοσιεύοντας ένα γεωγραφικό βιβλίο με τις νέες χώρες που τότε είχαν ανακαλυφθεί πρότεινε το μικρό όνομα Αμέρικο καθώς του φαινόταν υπερβολικά απλό και εύχρηστο.

    Ίσως το όνομα του Ιωάννη Λύντς να μην μας είναι ιδιαίτερα γνωστό καθώς ήταν Ιρλανδός επιχειρηματίας. Όμως είχε την κακή συνήθεια να εξουδετερώνει με συγκεκριμένο τρόπο τους αντιπάλους του τόσο σκληρά, που το όνομά του ταυτίστηκε με τον τρόπο εκείνο. Έμεινε στην ιστορία και ως Νόμος του Λύντς. Επρόκειτο στην ουσία για τιμωρία άνευ δίκης, επί τόπου. Αυτό που εμείς σήμερα το αποκαλούμε Λυντσάρισμα!

    Ένας Ολλανδός αγρότης με το όνομα Μποϋκότ, διαπληκτιζόμενος διαρκώς με τους γείτονές του πέτυχε να τους ενώσει όλους εναντίον του. Οι αντίπαλοί του τότε συγκεντρώθηκαν και συνεννοήθηκαν μεταξύ τους όχι μόνο να τον αγνοούν αλλά και να τον απομονώσουν αγροτικά, αποφεύγοντας κάθε συνδιαλλαγή μαζί του. Είναι το γνωστό μας Μποϋκοτάζ.

    Συνηθισμένη είναι εξάλλου η περίπτωση μια ανακάλυψη να λαμβάνει το όνομα εκείνου που την βρήκε. Η γαρδένια έλαβε το όνομά της από τον φυσιοδίφη Αλέξανδρο Γκάρντεν, ενώ η ντάλια οφείλει το όνομά της στον Σουηδό βοτανολόγο Νταλ. Ο καπνός περιέχει μια ουσία που ονομάζεται νικοτίνη, ουσία που έλαβε αυτό το όνομα από τον Γεώργιο Νικότ έναν Γάλλο διπλωμάτη που έκανε συστηματική εισαγωγή του καπνού στην Ευρώπη.

    Τα γνωστά σε όλους μας ψωμάκια, τα αποκαλούμενα σάντουϊτς έλαβαν το όνομά τους από τον Λόρδο Σάντουϊτς που καθώς ήταν τρομερός χαρτοπαίκτης. Για την ασκεί την χαρτοπαικτική του μανία δεν μπορούσε να διακόπτει ούτε για φαγητό. Έτσι ζητούσε από τους υπηρέτες να τον σερβίρουν στο χαρτοπαικτικό τραπέζι με ένα παρασκεύασμα από ψωμί και γεμισμένο με διάφορα τυριά και σαλάμια που τελικώς έλαβε το όνομά του.

    Βέβαια οι προαναφερόμενες περιπτώσεις είναι λιγότερο γνωστές σε σχέση με τους πολλοί γνωστούς εφευρέτες που μάθαμε όλοι στα σχολικά μας χρόνια.  Η μονάδα μετρήσεως της ηλεκτρικής δύναμης ονομάστηκε «Βόλτ» προς τιμή του. Μάλιστα τον πρώτο καιρό αποκαλείτο με ακριβώς με το όνομα του επιστήμονα που ήταν αφιερωμένη, δηλαδή ήταν γνωστή ως μονάδα μέτρησης «βόλτα»!
Το ίδιο συνέβη με την ηλεκτρική μονάδα «Βατ» που έλαβε το όνομά της από τον Άγγλο Ιάκωβο Βατ, με την μονάδα μέτρησης ρεύματος «Αμπέρ» που έλαβε το όνομα αυτό από τον Γάλλος Ανδρέα Αμπέρ, αλλά και με την μονάδα αντίστασης «Ομ» προς τιμή του Γερμανού Γεωργίου Ομ.

Όταν κάποιος δεν βλέπει καλά τα χρώματα λέγεται δαλτονισμός, όνομα που έλαβε η ασθένεια αυτή των ματιών επειδή ο Τζον Ντάλτον γεννήθηκε με αυτή την ασθένεια και αφιέρωσε όλη του την ζωή για την αντιμετώπισή της.

    Θα κλείσουμε το μικρό αφιέρωμα σε ανθρώπους που τα ονόματά τους ταυτίστηκαν με αρχές, ιδιότητες, κανόνες ή εφευρέσεις με κάτι που όμως σήμερα δεν είναι γνωστό. Τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε μια μέθοδος κατασκευής δρόμων σύμφωνα με το οποίο οι πέτρες δαπέδου σφηνώνονταν μεταξύ τους τόσο πολύ, που ήταν πολύ δύσκολο να μετακινηθούν. Αυτό το σύστημα ονομάστηκε «Μακαντάμ» και ήταν πολύ διαδεδομένο ακόμη και στην Ελλάδα μέχρι και την ανακάλυψη της ασφάλτου. Κάτι που οι Έλληνες δήμαρχοι υπόσχονταν στις προεκλογικές τους εκστρατείες ήταν η στρώση δρόμων με το σύστημα «μακαντάμ». Φυσικά κι αυτό ήταν το όνομα του Σκώτου μηχανικού Τζων Μακ Άνταμ που εξελληνισμένα έγινε «Μακαντάμ».

Στέφανος
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Φύλο : Άντρας
Τόπος κατοικίας : Πειραιάς
Γράφτηκα στο φόρουμ στις : 18/12/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 99

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης