BANNER





Ημερολόγιο έναρξης νέων Σεμιναρίων

Τρώτε Σούσι;

Πήγαινε κάτω

Τρώτε Σούσι;

Δημοσίευση από Στέφανος Την / Το 2/7/2015, 13:19


     Το παραδοσιακό φαγητό της Ιαπωνίας είναι το γνωστό σε όλους σούσι. Δηλαδή το ρύζι που αναμειγνύεται με ψάρι ή άλλα θαλασσινά. Το συνοδεύει πάντα μια σάλτσα από σόγια, τζίτζερ ή γουασάμπι.

   Ανατρέχοντας στο παρελθόν, μάθαμε ότι το σούσι έχει την προέλευσή του στον τέταρτο αιώνα π.χ. στη νοτιοανατολική Ασία. Οι άνθρωποι στην προσπάθειά τους να διατηρούν τα φαγητά τους αναλλοίωτα περισσότερο χρόνο, μαγείρευαν βρασμένο ρύζι με αλατισμένο ψάρι, ένας συνδυασμός που μπορούσε να διατηρηθεί για πολύ καιρό.
            Τον όγδοο αιώνα π.χ. το σούσι κάνει την εμφάνισή του στην Ιαπωνία. Μάλιστα την εποχή των θρυλικών σογκούν (1620-1870) το ρύζι αναμειγνύεται με το ξύδι και συνοδεύεται εκτός από το ψάρι και με λαχανικά ή άλλα θαλασσινά.

Το σούσι μέσα από το χρόνο εξελίσσεται και η παρασκευή του αποτέλεσε πραγματική τέχνη για τους Ιάπωνες, όπως η καλλιγραφία. Ο δε παρασκευαστής του σούσι θεωρείται όχι απλός μάγειρας, αλλά καλλιτέχνης.

Έχει σημασία όχι μόνο το σωστό μαγείρεμα ενός σούσι πιάτου αλλά και η παρουσίαση του φαγητού που πρέπει να κάνει τον πελάτη να φαντάζεται ότι διακτινίζεται σε  έναν κήπο Ζεν.

Η λέξη σούσι σημαίνει απλά ξινή γεύση, έχει σχέση με το ρύζι,  που αναμείχθηκε με αλάτι, ζάχαρη, ξύδι, καρυκεύματα, και όχι με το είδος του ψαριού που χρησιμοποιήθηκε.

Παρεμπιπτόντως το πιο δημοφιλές ψάρι που χρησιμοποιούν για το πιάτο σούσι, είναι ο σολομός  και ο τόνος.

Το 1820 περίπου, ο Χανάγια Χοκέι έδωσε στο σούσι τη μορφή που έχει σχεδόν και σήμερα και ονομάζεται «σασίμι». Το «σασίμι» είναι συνδυασμός ξιδάτου ρυζιού με ωμό ψάρι, μια απλή και γρήγορη συνταγή που μπορούσε να φάει κάποιος βιαστικός, στα όρθια. Το πωλούσαν σε υπαίθριους πάγκους, που στη συνέχεια έδωσαν την ιδέα της δημιουργίας των γνωστών και σήμερα σούσι-μπαρ.

            Εκτός όμως από το «σασίμι», άλλα διαδεδομένα είδη σούσι είναι το «μάκι-σούσι» (σούσι τυλιχτό με φύλλα μπαμπού), το «ναγκίρι-σούσι» (ρύζι σε τετράγωνη φόρμα και πάνω του το φιλέτο ωμού ψαριού με φύκια), το «νάρε-σούσι» (το ξινό ρύζι με ωμό ψάρι).

            Χρειάζεται δε, χρόνια εκπαίδευσης για να γίνει κάποιος σούσι σεφ. Οι σουσι-σεφ διατηρώντας τις παραδοσιακές συνήθειες, ακονίζουν τα μαχαίρια τους καθημερινά, όπως οι σαμουράι της Ιαπωνίας.

            Ακόμα και σήμερα η αγορά του Τόκυο πουλά περισσότερα από δυόμισι εκατομμύρια κιλά θαλασσινά καθημερινά.

Τα τελευταία δέκα χρόνια το σούσι έχει αγαπηθεί και στη χώρα μας. Ο συνδυασμός του ωμού ψαριού με το ρύζι, λαχανικά είναι μια πολύ υγιεινή τροφή, με λίγες θερμίδες. Επίσης το  ψάρι είναι πλούσιο σε Ω3 λιπαρά που προλαμβάνουν ασθένειες όπως καρδιακά νοσήματα, διάφορες μορφές καρκίνου, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και πολλά άλλα.

            Όσο για το ποτό που συνοδεύει ένα πιάτο σούσι δεν είναι άλλο από το παραδοσιακό σάκε.  Όμως και μια παγωμένη μπύρα ταιριάζει πολύ με το θαλασσινό αυτό φαγητό.


            Καλή όρεξη. 

Στέφανος
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Φύλο : Άντρας
Τόπος κατοικίας : Πειραιάς
Γράφτηκα στο φόρουμ στις : 18/12/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 99

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης