BANNER

Ημερολόγιο έναρξης νέων Σεμιναρίων

Το θέατρο Τρόμου Γκραν Γκινιολ

Πήγαινε κάτω

Το θέατρο Τρόμου Γκραν Γκινιολ

Δημοσίευση από Στέφανος Την / Το 12/3/2015, 19:33
     Στη Μονμάρτη του Παρισίου στην οδό Σαπτάλ μέσα σε μια αυλή που σε τίποτα δεν θυμίζει θέατρο, αναπτύχθηκε και δημιούργησε μάλιστα θρύλο με τις παραστάσεις του, το θέατρο εκείνο που έγινε παγκοσμίως γνωστό ως Γκραν Γκινιολ!

   Το Γκραν Γκινιολ οφείλει την φήμη του στο γεγονός πως οι παραστάσεις του, μονόπρακτες ή το πολύ δίπρακτες αφορούν μόνο φόνους, εγκλήματα, μαρτύρια σωματικά ή ψυχικά, φυσικά ή υπερφυσικά!

   Σκοπός του θεάτρου  Γκραν Γκινιολ ήταν η παραγωγή τρόμου, αγωνίας και φρίκης. Η αίθουσά του ήταν από τις μικρότερες του Παρισιού, με χωρητικότητα από 280 έως 295 θέσεις. Κάθε βράδυ ανέβαζε στη σκηνή του από τρία έως πέντε διαφορετικά μονόπρακτα. Συνήθως  το τελευταίο μονόπρακτο ήταν τύπου κωμωδίας, για να χαλαρώσει τους θεατές από τον τρόμο που είχαν αισθανθεί προηγουμένως!
   Το θέατρο Γκραν Γκινιολ δεν απέκτησε ξαφνικά κόσμο, αλλά λειτουργούσε με συγκεκριμένο κοινό κι όμως κατάφερε τελικά να δημιουργήσει την δική του φήμη. Λέγεται πως αρχικά στην συγκεκριμένη αυλή λειτουργούσε ένα παρεκκλήσι όπου οι πιστοί πήγαιναν κανονικά για την θεία λειτουργία. Στην συνέχεια όταν ο ιερέας του παρεκκλησίου πέθανε, ουδέποτε αντικαταστάθηκε και ο χώρος ερήμωσε. Μετά τον χρησιμοποίησε ο ζωγράφος Ροσγήρος που το έκανε εργαστήριο. Τελικά το 1897 το παρεκκλήσι μετατράπηκε σε θεατράκι διατηρώντας όμως το παράξενο γοτθικό στυλ που είχε με διάφορα κεφάλια αγγέλων να το διακοσμούν περιμετρικά και να προκαλούν διάφορα συναισθήματα. Κόσμος πήγαινε πολλές φορές, όχι απλά για να δει μια παράστασή του, αλλά για να ζήσει την εμπειρία που δημιουργούσε ο ίδιος ο διάκοσμος.

   Η πρώτη ονομασία του θεάτρου το 1897 ήταν «Τεατρ-Σαλόν» και το 1898 έγινε «Τεατρ ντι Γκραν Γκινιολ» (Le Theatre du Grand- Guignol). Το δεύτερο αυτό όνομα του μικρού θεάτρου ήταν που χαρακτήρισε ένα ολόκληρο είδος θεατρικών παραστάσεων παγκοσμίως!

   Το Γκραν Γκινιολ απέκτησε την φήμη του, καθώς η πλοκή της παράστασής του ήταν μια λεπτή γραμμή μεταξύ πιθανότητας και απιθανότητας. Και ήταν τόσο λεπτή αυτή η γραμμή, ώστε κάθε έργο να προκαλεί την θυμηδία του κοινού. Παράλληλα η γοτθική αρχιτεκτονική της κατασκευής, οι μισοτρεμάμενες φωνές των ηθοποιών, το μισόφως των κεριών ή της ασετυλίνης δημιουργούσαν ένα υπερφυσικό περιβάλλον για τον θεατή, το οποίο δημιουργούσε μια υποβολή, μια ροπή προς τον τρόμο! Δεν ήταν λίγες οι φορές εκείνες που το ανεξέλεκτο της υπόθεσης, προκαλούσε την αγανάκτηση των θεατών και το γιουχάρισμα ή το ρίψιμο αντικειμένων επί σκηνής.


Το μεγαλύτερο ίσως χαρακτηριστικό του θεάτρου Γκραν Γκινιολ ήταν πως ως θύματα χρησιμοποιούνταν κούκλες! Τα ειδικά εφέ όμως που χρησιμοποιούσαν κατά την διάρκεια της παράστασης ήταν τόσο ζωντανά πως ο κόσμος δεν καταλάβαινε την αντικατάσταση της ηθοποιού με μια κούκλα και όταν ακολουθούσε μια φρικιαστική δολοφονία, φωνές ακούγονταν ή συχνά λιποθυμούσαν κατά την διάρκεια της παράστασης. Λέγεται μάλστα πως από τις κούκλες που χρησιμοποιούσαν έλαβε οφείλει και το όνομά του, καθώς Γκραν Γκινιολ σημαίνει το θέατρο του μεγάλου κουκλοθέατρου!

Ιδρυτής αυτού του είδους ήταν ο Όσκαρ Μετενιέρ καθώς θεώρησε πως κανένα από τα θεατρικά είδη που υπήρχαν μέχρι εκείνη την στιγμή δεν απευθύνονταν για τους ανεπιθύμητους της λαϊκής τάξης που ήταν οι πόρνες, οι εγκληματίες και οι άνθρωποι που ζούσαν σε κακόφημες περιοχές. Το παράξενο είναι πως έφτασε στην ακμή του, την χειρότερη εποχή για τον άνθρωπο, που ήταν ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος. Διατηρήθηκε μέχρι το 1962 που έκλεισε οριστικά, καθώς στο μεταξύ είχαν βγει στην δημοσιότητα, τα φρικτά εγκλήματα του ολοκαυτώματος και των στρατοπέδων συγκέντρωσης των Ναζί. 

- «Τώρα ξέρουμε πως αυτά που ανεβάζαμε σκηνή δεν ήταν αδύνατο να συμβούν στην πραγματικότητα» ήταν τα λόγια που είπε ο τελευταίος διευθυντής του.

Στέφανος
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Φύλο : Άντρας
Τόπος κατοικίας : Πειραιάς
Γράφτηκα στο φόρουμ στις : 18/12/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 99

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης