BANNER

Ημερολόγιο έναρξης νέων Σεμιναρίων

Στα μέρη του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Πήγαινε κάτω

Στα μέρη του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Δημοσίευση από Στέφανος Την / Το 31/12/2014, 18:20

     


     Εάν επισκεφθεί κάποιος την περιοχή Στράτφορντ (Stratford on Avon), θα μπορέσει να ζήσει από κοντά την εμπειρία, που προσδίδει μια απλή επίσκεψη στο σπίτι αλλά και γενικότερα στην περιοχή, που φέρεται ότι γεννήθηκε και έζησε ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Απέχει δύο ώρες από το Λονδίνο και είναι σίγουρο πως δεν θα αισθανθεί μόνος, καθώς θα συναντήσει πλήθος άλλων επισκεπτών από όλο τον κόσμο και όλες τις εθνικότητες. Η οδική διαδρομή από το Λονδίνο για το Στράτφορντ, λένε πως είναι η ίδια με εκείνη που ακολουθούσε ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Η ίδια η πόλη του Στράτφορντ δεν διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη αγγλική πόλη, καθώς είναι καταπράσινη, ήσυχη, καθαρή, τακτοποιημένη. Το διαφορετικό εδώ είναι, πως όλα φέρουν το πνεύμα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, καθώς περιστρέφονται γύρω από αυτόν. Βιβλιοπωλεία, καφετέριες, ταβέρνες, δρόμοι και πλατείες είτε θα φέρουν το όνομά του είτε κάποια απεικόνισή του ή έστω και μια μικρή αναφορά. 
     Ξεκινώντας την επίσκεψη από το ίδιο το σπίτι που γεννήθηκε, συναντάς κάποια αντικείμενα, από τα ελάχιστα που έχουν διασωθεί, όπως ένα έγγραφο, μια πένα, ένα μελανοδοχείο. Αυτά κανονικά δεν θα μας τραβούσαν την προσοχή, αλλά τώρα στεκόμαστε πάνω τους με περίσσια προσοχή, καθώς φανταζόμαστε πως ίσως, ο μεγάλος Άγγλος θεατρικός συγγραφέας να τα είχε χρησιμοποιήσει κάποτε. Το σπίτι που γεννήθηκε αποτελεί ένα τυπικό αγγλικό σπίτι, με πίσω να κυριαρχεί μια όμορφη αυλή, όπου η ξεναγός μας πληροφορεί, πως εκεί κάθονταν για να εμπνευστεί τα έργα του όπως τα «Αφροδίτη και Άδωνις», το «Βασιλέα Ιωάννη» και το παγκόσμια γνωστό «Ρωμαίο και Ιουλιέττα». Σε αυτό το σπίτι έφερε ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, αργότερα και την γυναίκα του καθώς ήταν αγγλικό έθιμο ο μεγαλύτερος γιος να κατοικεί στο πατρικό σπίτι αφού κατά τα ήθη της εποχής θεωρούταν υπεύθυνος διατήρησης του πατρικού ονόματος. Έτσι έπραξε και ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ όταν παντρεύτηκε το 1582. Κοντά στο σπίτι του βρίσκεται το σχολείο που πήγαινε για επτά χρόνια, το λεγόμενο Γκίλντ Χώλλ. 

     Βέβαια στο σπίτι που γεννήθηκε ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ δεν έζησε σε όλη του την ζωή, καθώς υπάρχει και το λεγόμενο «Νέο Σπίτι» που αγόρασε μάλιστα πολύ ακριβά, ο ίδιος το 1597. Το «νέο σπίτι» είχε κατασκευαστεί για λογαριασμό κάποιου άλλου το 1496. Στο μεταξύ είχαν μεσολαβήσει δύο πυρκαγιές που κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του συνοικισμού του Στράτφορντ, με αποτέλεσμα η εξεύρεση στέγης να γίνει δύσκολη υπόθεση. Με 120 λίρες, ποσό τεράστιο για εκείνη την εποχή, ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ το έκανε δικό του και εκείνο με την σειρά του τον αποζημίωσε καθώς εκεί έγραψε τον «Έμπορο της Βενετίας» και όλα τα υπόλοιπα έργα του. 
     
   Ιδιαίτερη αναφορά, όπως είναι φυσικό, γίνεται στο Μουσείο Σαίξπηρ όπου εκεί βρίσκεται φυλαγμένο ο μοναδικός πίνακας που απεικονίζει τον ίδιο, φιλοτεχνημένος από τον Ντρέσαουτ το 1609. Αργότερα από τον πίνακα αυτόν θα παραχθούν χαλκογραφίες που αποτυπώσουν την μορφή του παντού. Οι υπόλοιποι πίνακες του Μουσείου αυτού, απεικονίζουν μεγάλους ηθοποιούς που κατά καιρούς έχουν υποδυθεί Σαιξπηρικούς ρόλους. 

     Απαραίτητη είναι και μια επίσκεψη του λεγόμενο Θέατρο Σαίξπηρ, που πολλοί αρχικά πιστεύουν πως φέρει αυτή την ονομασία καθώς εδώ ο ίδιος ο συγγραφέας θα ανέβαζε τα έργα του. Όμως όχι! Το θέατρο αυτό, ουδέποτε υπήρξε στην εποχή του, αλλά είναι μεταγενέστερο. Ένας Άγγλος επιχειρηματίας ο Φλάουερ, συνέλαβε την ιδέα να κάνει το Στράτφορντ παγκόσμιο κέντρο του Σαίξπηρ και έτσι κατασκεύασε ένα θέατρο αφιερωμένο σε αυτόν. Λένε πως στην κατασκευή του συμμετείχαν όλοι οι θεατρόφιλοι του κόσμου και ειδικά οι Αμερικάνοι. Κάηκε το 1926 και κατασκευάστηκε ξανά εκ θεμελίων. Μέχρι σήμερα σε αυτό το θέατρο γίνονται φεστιβάλ αφιερωμένα στο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ όπου πλήθος κόσμου συρρέει ετησίως. Εντύπωση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός Αμερικανών που επισκέπτεται το Στράτφορντ. 

     Αν και το ενδιαφέρον για τον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ είναι παγκόσμιο, οφείλω να ομολογήσω πως οι επισκέψεις Ελλήνων στο Στράτφορντ δεν σημειώνουν αξιόλογους αριθμούς. Αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός πως στην Ελλάδα, γεννήθηκε το θέατρο σε εποχές μάλιστα πρώιμες για τον πολιτισμό άλλων λαών. Η Ελλάδα γέννησε έναν Αισχύλο, έναν Σοφοκλή, έναν Ευριπίδη. Εμείς οι Έλληνες λοιπόν, που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε κάτω από την σκιά του αρχαίου θεάτρου, μπορούμε να επισκεφτούμε το Στρατφορντ, μόνο ως σημείο τουριστικού ή εγκυκλοπαιδικού ενδιαφέροντος καθώς η επίσκεψη σε αυτή την πόλη, δεν θα μπορεί να θεωρηθεί ως «τόπος προσκηνύματος» όπως συμβαίνει με τους πιο πολλούς ανθρώπους του δυτικού ημισφαιρίου.    

Στέφανος
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Φύλο : Άντρας
Τόπος κατοικίας : Πειραιάς
Γράφτηκα στο φόρουμ στις : 18/12/2014
Αριθμός μηνυμάτων : 99

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης